Energiøer kan godt ligge på land

Energiøer kan godt ligge på land
GreenLab Skive. Pressefoto
KOMMENTAR | ABONNENT | 20. MAJ 2023 • 05:30
Af:
Christopher Sorensen
CEO
GreenLab Skive
KOMMENTAR | ABONNENT
20. MAJ 2023 • 05:30

Det er vores store ambition, at GreenLab ikke kun skal være en solstrålehistorie for Skive-egnen, men tjene som arbejdstegning for en række andre landlige områder

Ved Skive i Nordjylland ligger den grønne industripark GreenLab, der arbejder for at producere, lagre og dele energi på nye måder og dermed skabe et mere sammenhængende energisystem. Her har man vist, at grøn omstilling ikke kun er til gavn for klimaet, men også har et stort potentiale for at skabe lokal vækst og udvikling. CEO i GreenLab, Christopher Sorensen, fortæller her om GreenLab og den store vision for fremtiden.

Jeg har den seneste tid haft fornøjelsen at flere besøg på Bornholm og samtaler med bornholmere, hvor vi har haft glæden og nysgerrigheden over fremtidens grønne muligheder til fælles. Jeg har lært, at Bornholm er rig på kompetencer, naturressourcer og engagement. Det er en ø med selvstændige meninger, og man tænker sig om, når andre træder ind ad døren med en masse gode ideer. Det er netop nu, der skal tages stilling til alle mulighederne, og man skal sikre sig, at man træffer de valg, der giver de bedste resultater.

I snart halvandet år har danskerne skullet forholde sig til nye tider på energimarkedet. Forsyningssikkerhed er ikke noget, man tager for givet, energipriserne er steget, og i løbet af kort tid er vi blevet meget bevidste om, hvornår vi tænder for vaskemaskinen og måske ikke så fristede af retter, der kræver en tændt ovn i timevis. Den nye opmærksomhed på det hjemlige energiforbrug er vigtig, men det vil måske overraske mange danskere, at det er i industrielle processer, der går mest energi tabt. Faktisk går cirka halvdelen af den energi, der bruges i industrien tabt – for eksempel i form af varmeenergi, der lukkes ud det fri uden at blive brugt til noget.

Få fuld adgang til Tidende.dk

Første måned 0 kr.
Herefter 99 kr./md.

Se andre abonnementer her
HVOR DRØMMER VI OS HEN - ENERGIØEN

Hvad skal fremtiden være, når det gælder Bornholm som energiø. En rækker engagerede og vidende eksperter og læsere har bidraget med deres bud i dette tema. Send dine tanker til debat@tidende.dk.
Temaet afsluttes med en debatsalon i Elværket i Rønne tirsdag den 23. maj klokken 16.30.