Viceborgmester går til kamp imod centralisering af øen

Viceborgmester går til kamp imod centralisering af øen
Viceborgmester Morten Riis er imod centralisering af kommunale institutioner. Arkivfoto: Jacob Jepsen
| ABONNENT | 2. APR 2021 • 08:17
Af:
Peter Tiemroth
| ABONNENT
2. APR 2021 • 08:17

 POLITIK

– Som kommune skal vi sikre mulighederne for spredt bosættelse på Bornholm. Derfor bør politikerne lægge planerne om en centralisering af sin administration helt død. Det ville medvirke positivt til at sikre bosætningen i de mindre byer.

Det siger viceborgmester Morten Riis, Enhedslisten, der selv bor i Gudhjem. Som det foreløbig eneste kommunalbestyrelsesmedlem går han imod planen om at samle hele øens administration på Snorrebakken i Rønne.

Og han minder om, at da man i sin tid lagde kommunerne på Bornholm sammen, var det faktisk med løfter om, at man ville fastholde de respektive kommunekontorer, at man fik overbevist mange modvillige vælgere.

Stort er yt

– Hvis vi løfter blikket lidt op over kommunegrænsen, er der jo lokalpolitikere, der længe og korrekt har anråbt centraliseringen af statslige eller andre offentlige arbejdspladser. Nogle er de senere år blevet udflyttet. Men ganske få, og ofte blot til andre større byer.

– I diskussionen om en samling af kommunens administrative arbejdspladser bliver der ofte argumenteret ud fra hensynet til medarbejderne, ønsket om mere effektive arbejdsgange og bedre arbejdsmiljø.

– Men er der noget, vi har lært det seneste år, er det netop, at decentrale arbejdspladser, for eksempel hjemmearbejdspladser, kan være højst effektivt, og at vi heller ikke behøver at sidde i samme lokale for at gennemføre et godt og effektivt møde. Ja, store arbejdspladser er for tiden faktisk slet ikke anbefalelsesværdige.

Meget dyrt projekt

Endelig påpeger videborgmesteren, at hvis det skal lykkes at ombygge det gamle seminarium på Snorrebakken til et rådhus, der kan rumme alle medarbejdere fra Tejn og Nexø, samt en del fra Ullasvej, så bliver der tale om en meget dyr ombygning.

– Bare den lille, indledende øvelse, der siden har fået meget omtale, endte jo med en net sum på 13 millioner kroner. Og her var Nexø ingenlunde indtænkt. Et betragteligt, to-chifret millionbeløb altså, hvis der ikke alene skal etableres lovlig ventilation og enkeltmandskontorer, men formentlig også en helt, ny tilbygning.

– Nok har den kommunale kassebeholdning udviklet sig positivt det seneste år. Men i takt med, at det går bedre for Bornholm, desto mindre sandsynligt er det også, at der for evigt ydes de samme statslige tilskud til os som vanskeligt stillet kommune.

Andre presserende opgaver

– Og så bliver det jo netop en politisk prioritering, om man vil bruge pengene på en samlet administration, eller om man gerne vil elektrificere den kommunale bilpark og busdrift, eller ombygge vores børnehaver i Allinge og Mælkebøtten i Svaneke.

– For slet ikke at tale om børnehaverne i Aakirkeby og Nexø, hvor børnetallet er meget stigende. Om der er penge til at følge op på overholdelsen af bopælspligten og mange andre presserende opgaver.

– Og da vi jo desværre ikke råder over en seddelpresse på Ullasvej, er det store ubesvarede spørgsmål, som står og blafrer i vinden: hvorfor overhovedet samle den kommunale administration?