Morten Riis vil genindføre bopælspligten: 'Kommunen skal være med til at sikre befolkningsgrundlaget i de mindre lokalsamfund'

Morten Riis vil genindføre bopælspligten: 'Kommunen skal være med til at sikre befolkningsgrundlaget i de mindre lokalsamfund'
Gudhjem. Arkivfoto: Allan Rieck
| ABONNENT | 2. APR 2021 • 09:26
Af:
Peter Tiemroth
| ABONNENT
2. APR 2021 • 09:26

POLITIK

– Vi er nødt til at sikre, at alle boliger på Bornholm reelt bliver brugt som sådanne. Tiden er inde til at genindføre bopælspligten i øens mindre byer og til i højere grad at sikre, at den overholdes.

Det siger viceborgmester Morten Riis, Enhedslisten, der selv bor i Gudhjem. Som det foreløbig eneste kommunalbestyrelsesmedlem går han imod planen om at samle hele øens administration i Rønne, ligesom han er modstander af centralisering i det hele taget.

– Kommunen skal være med til at sikre befolkningsgrundlaget i de mindre lokalsamfund. Sikre at der er børn til vuggestuer, børnehaver og skoler, at der er omsætning i dagligvarebutikker og aktive medlemmer i idrætsklubber, borgerforeninger og foreningsdrevne kulturtilbud.

Prisskrue

Ifølge Morten Riis vil en genindførelse af bopælspligten sikre et større antal boliger og fjerne den prisskrue, som fritidsboligerne har lagt på helårsboligerne. I øjeblikket er øen den landsdel med de allerhøjeste prisstigninger på boligmarkedet.

– Turistsæsonen har – på trods eller i kraft af corona – aldrig været mere rig på gæster. Det samlede befolkningstal er for første gang i cirka 20 år steget. Det er svært at finde en bolig – og snart også at betale den.

– Men samtidigt har vi brug for flere indbyggere. Andelen af befolkningen på vej ud af arbejdsmarkedet er meget større end dem, der kommer ind, og vi har allerede flaskehalsproblemer, for eksempel inden for plejesektoren, pointerer Riis.

Over hele øen

Derfor mener Morten Riis, at kommunalbestyrelsen er nødt til at gøre det mere attraktivt for helt almindelige lønmodtagerfamilier at flytte til Bornholm. Og at det nok er uomgængeligt, at der skal bygges nyt i øens større byer.

– Også overholdelse af den eksisterende bopælspligt er en central opgave for at sikre en bare nogenlunde sund, boligpolitisk udvikling på hele øen. Det har det imidlertid stået lidt sløjt til med, og det er kun fra i år, at der igen er mere end én fuldtidsstilling tilknyttet det arbejde.

Finanskrisens følger

I den forbindelse minder Morten Riis om, at den nuværende status på øens boligmarked skyldes foranstaltninger, der skulle afbøde følgerne af den finansielle krise tilbage i 2008 og den efterfølgende recession, hvor mange flyttede fra øen, hvis de ellers kunne få solgt deres huse.

– Vores små lokalsamfund blev hårdt ramt. Trods billige boliger kunne man ikke engang få et lån i banken, hvis man ønskede at bosætte sig i nogle af de mindre byer på Bornholm, understreger Morten Riis.

– I et forsøg på at tø et fastfrosset boligmarked op besluttede kommunalbestyrelsen i 2013 kun at opretholde bopælspligten i otte byer. Det hjalp nok på salget af boliger, men det pressede også det generelle prisniveau i vejret.