Sæbemagerpar: Landsbydød oplever vi ikke i Østerlars

Sæbemagerpar: Landsbydød oplever vi ikke i Østerlars
Anne Birk og Kurt Pedersen har boet i Østerlars de seneste fjorten år, og har aldrig fortrudt beslutningen. For i Østerlars er der en positiv ånd og et godt fællesskab, mener de. Foto: Jacob Jepsen
| ABONNENT | 6. MAJ 2021 • 18:48
Af:
Marie Hofman
| ABONNENT
6. MAJ 2021 • 18:48




Bornholms Tidende sætter fokus på Østerlars

Hvad kendetegner Østerlars? Hvordan er det at bo netop her? Og hvilke udviklingsmuligheder er der i byen?

Det forsøger vi at finde svar på, når vi besøger Østerlars og de mennesker, der bor her.

Vi er fluen på væggen ved brugsens generalforsamling. Vi portrætterer den indfødte, tilflytterne og den nye præst.

Vi taler med nogle af byens erhvervsdrivende, og vi besøger friskolen og Multihuset.

Altsammen for at blive klogere på Østerlars. Vi håber, du vil læse med.


Velduftende noter af rose, lavendel og sandeltræ byder velkommen, når man træder indenfor i det gamle bindingsværkshus over for Østerlars Rundkirke.

Store baljer med farverige sæber er placeret rundt i lokalet, hvor et stort skilt med ordet "sæbe" understreger, hvad der her sælges.

Siden 2008 har parret Anne Birk og Kurt Pedersen haft både hjem og drevet sæbemageriet Birk Bornholm i huset i Østerlars.

Og med en idyllisk beliggenhed, der med egne ord befinder sig blot ti skridt og et hop fra den berømte rundkirke, var der ingen tvivl, dengang de overtog ejendommen.

– Vi havde en drøm om at starte vores eget og var vidt omkring på øen for at kigge. Så kom det her på markedet, og vi tænkte; her skal vi bo. Vi plejer at prale af, at vi har øens bedste beliggenhed, fortæller Anne Birk, mens hun slår ud med armene for at understrege sin begejstring for ejendommen, som her 14 år efter stadig ikke har skuffet.

Væk fra en stresset hverdag

Kurt Pedersen er femte generation bornholmer og oprindeligt fra Østermarie, mens Anne Birk har en bornholmsk far og flyttede til Knudsker som otteårig.

Parret startede deres liv sammen i Østermarie, hvor deres to drenge voksede op. Anne Birk arbejdede på det tidspunkt som frisør, mens Kurt Pedersen arbejdede i Arbejdsmarkedsstyrelsen og pendlede meget til både København og Jylland. Men en stresset hverdag som småbørnsfamilie gjorde, at drømmen om et andet liv begyndte at røre på sig.

– Vi trængte bare til, at der skulle ske noget nyt. Vi havde fået indrettet os i et liv, der ikke passede til det liv, vi ønskede at leve, fortæller Anne Birk.

Så da muligheden for at overtage landejendommen i Østerlars bød sig, sprang de til. Her kunne drømmen om et sæbemageri nemlig også indfries.

– Vi var ikke engang flyttet herop, så sagde jeg til Kurt, "jeg vil gerne lave sæbe", griner Anne Birk, der i vintermånederne arbejder i psykiatrien, mens Kurt Pedersen også driver virksomheden Lingit ved siden af Birk Bornholm, der har sæsonåbent.


Alle sæber hos Birk Bornholm er veganske og produceret ud fra de 17 verdensmål med det udgangspunkt, at alle ingredienser skal have en funktion. Foto: Jacob Jepsen

Et åbent sted

At sæbe skulle være grundstammen for virksomheden Birk Bornholm, har man i dag fastholdt. Med tiden har virksomheden dog også udvidet sortimentet til brugskunst og julestue. Senest valgte man i 2007 at åbne café i butikkens tilstødende lokale, hvor der tidligere var kostald. Dermed rummer Birk Bornholm i dag mange facetter, der kan matche de godt 45.000 besøgende, som butikken har igennem hver sæson.

– Det er vigtigt for os, at det her er et meget åbent sted. Der skal være plads til alle her, vi har mange forskellige varer, fordi der kommer mange forskellige typer kunder, fortæller Anne Birk Pedersen. Parret ser i deres butik primært turister, der lægger vejen forbi efter at have set rundkirken. Og her oplever de, at flere tilbud i Østerlars får turisterne til at blive.

– Kigger man på Tejn og Aarsdale er det jo blevet det nye sort. Det kræver selvfølgelig mere at få accelereret noget op i byer på indlandet, men hvis der er nogle, der viser vejen, så får kommunen og fonde også øjnene op for potentialet i byen.

Kurt Pedersen, Birk Bornholm


– Der er pludselig kommet basis for at bruge en dag i Østerlars. Der er ingen tvivl om, at trækplasteret er vores rundkirke, men lige pludselig har vi fået en række erhvervsdrivende, som får turisterne til at blive længere, fortæller Kurt Pedersen og fremhæver blandt andre minigolfbanen Bornpark, kafferisteriet Suenos og gedemejeriet Lykkelund.

24 tilflyttere

Generelt oplever parret dermed også, at Østerlars er inde i en positiv udvikling.

– Der er sket meget i Østerlars. På de år, vi har været her, ser vi mange nye virksomheder, men også mange tilflyttere og et boligmarked, hvor husene bliver solgt rigtig hurtigt, siger Kurt Pedersen.

Antallet på nye tilflyttere kan parret følge fra første hånd i deres sæbebeholdning. Som en del af borgerforeningens velkomstpakke er Birk Bornholm nemlig med til at bidrage med deres sæbe, når tilflyttere rykker til byen. Og her oplever de også en positiv udvikling, hvor Østerlars i år har fået 24 nye tilflyttere. Og det er særligt børnefamilier, der finder frem til byen, fortæller Kurt Pedersen.

– Det er meget positivt, at vi ser de ressourcestærke familier med børn og gode uddannelser, der kommer her til byen. En stor del af det skyldes jo selvfølgelig også vores gode friskole, fortæller Kurt Pedersen og peger ligesom mange andre Østerlars-boere på den kommunale skolelukning som et hårdt slag for byen.


Anne Birk og Kurt Pedersen overtog landejendommen Kirkebogaard i 2007 og startede i 2008 virksomheden Birk Bornholm. Beliggenheden er idyllisk med blot et stenkast til Østerlars Rundkirke. Foto: Jacob Jepsen

Stærk frivillighed

At man alligevel er lykkedes med et vende en nedådgående kurve, skyldes et godt sammenhold i byen.

– Det er en kombination af et stærkt frivillighedsliv, en brugs, der kæmper for det, og så nogle virksomheder, som vil noget og ser et potentiale. Vi er alle sammen meget selvkørende som erhvervsdrivende og energien kommer fra os selv af. Men vi er lykkes med at lave mange ting sammen som også Borgerforeningen og Multihuset bakker op om, siger Anne Birk og fremhæver blandt andet en pjece under titlen "Brug en dag i Østerlars", som de erhvervsdrivende sammen producerer til byens turister og som uddeles af Brugsen. Derudover er parret blandt andet med i en årlig arbejdsgruppe, der hjælper med vedligeholdelsen af de stisystemer, som et projekt af Realdania skænkende byen tilbage i 2012. Anne Birk sidder desuden i menighedsrådet og har netop været med til at ansætte den nye sognepræst. Og var der flere timer i døgnet, ville parret også gå ind i mere frivilligt arbejde. For i Østerlars vil man hinanden det bedste og arbejder sammen for at styrke byen, understreger de.

– Det, man hører i medierne, om landsbydød, oplever vi ikke i Østerlars. Her er folk positive og der er en god ånd, fortæller Kurt Pedersen.

Lys fremtid

Skal man lykkes med at fastholde den positive udvikling, gælder det dog også om at få nogle mennesker til byen, der har visioner. For med mennesker, der kan føre vejen, kommer pengene også, understreger Kurt Pedersen.

– Kigger man på Tejn og Aarsdale, er det jo blevet det nye sort. Det kræver selvfølgelig mere at få accelereret noget op i byer på indlandet, men hvis der er nogle, der viser vejen, så får kommunen og fonde også øjnene op for potentialet i byen, siger Kurt Pedersen, og understreger, at Østerlars som indlandsby ikke har samme råderum for udvikling som kystby. Han ser dog alligevel en lys fremtid for byen i lyset af de mange nye erhvervsdrivende, som byen har fået. For det smitter af på potentialet for at tiltrække endnu flere tilflyttere, mener han. Tilflyttere, der ligesom dem selv ønsker at skabe et andet slags liv.

– Jeg tror faktisk, at vi vil se flere tilflyttere af børnefamilier, der gerne vil væk fra stress og jag i storbyen. En af de gode ting, der er kommet ud af corona er nok også, at arbejdsgivere har fået øjnene op for hjemmearbejdspladser, hvilket åbner op for nye muligheder for pendlere, siger Kurt Pedersen. For parrets eget vedkommende er der dog ingen tvivl. I Østerlars er de kommet for at blive.

– Vi udlever drømmen om det gode liv her, som skal accelere og vokse. Så vi har en plan om, at vi skal bæres væk herfra, siger Anne Birk.


Foruden sæbemageri og brugskunst, har Birk Bornholm også indrettet julestue på buikkens 1. etage. Indtil videre er julestuen kun åben i højsæsonen, men parret arbejder på at etablere varmekilder på gården, der kan gøre det muligt at åbne julestuen i vinterhalvåret. Foto: Jacob Jepsen