Det mest konkrete projektforslag om power-to-x på bornholmsk jord stammer fra Copenhagen Infrastructure Partners (CIP), der sammen Ørsted ønsker at opføre havvindmølleparker øst for land, et brintanlæg, og samtidig investere i brintinfrastruktur til Tyskland. CIP var inviteret til at deltage i debatsalonen men valgte at takke nej til tilbuddet. I stedet for spurgte vi Anne Thomas og Søren Møller Christensen, som gennem deres arbejde har været i dialog med CIP, om, hvor CIP ønsker at bygge et power-to-x-anlæg, hvis de får grønt lys til projektet fra myndighedernes side. Hertil svarede Anne Thomas, at det ikke nødvendigvis skal ligge på Bornholm, og at den geografiske placering ikke behøver være afgørende for CIP på den lidt længere bane. På sigt kan brint nemlig produceres til havs, enten direkte i møllerne eller på platforme. Tidsmæssigt skal man formentlig et godt stykke ind i 2030’erne, før havbaseret brint i stor stil kan lade sig gøre i praksis, så brintinvestorernes interesse for bornholmsk areal er reel nok, pointerede panelet.
Spildevand ind, fjernvarme ud
Klaus Vesløv beskrev implikationerne ved den store udgave af energiøen fra et forsyningsperspektiv. Beof vil både kunne stå som leverandør og aftager, hvis der skal bedrives elektrolyse på Bornholm. Vand i store mængder skal bruges i processen, og Klaus Vesløv gjorde det straks klart, at drikkevandet kunne fjernes fra ligningen. Vand fra Østersøen, der som bekendt ikke er det mest saltholdige havområde, kan bruges, men afsaltning af havvandet vil kræve ekstra investeringer. I stedet for kan man anvende det bornholmske spildevand, som ifølge Beof vil være en oplagt ressource at føre til Sydbornholm, eller hvor et power-to-x-anlæg måtte komme til at ligge.
Når vandmolekylerne skal spaltes, går en anseelig mængde energi til spilde i form af varme. Med et projekt i den størrelse, som CIP og Ørsted har præsenteret, vil det samlede bornholmske fjernvarmebehov kunne dækkes mange gange – op til en ni- eller tidobling kan der blive tale om. Så meget ekstra varme har fået Beof til at overveje muligheden for at binde de fem adskilte fjernvarmenet sammen med nye rør.
Når noget bliver ”til overs”, formodes den at være billig at købe, fortalte Klaus Vesløv, som af den grund forventer, at bornholmernes varmepris kan reduceres væsentligt. Hvor meget billigere man kan forvente, at fjernvarmen om otte-ti år eventuelt vil være, kunne han ikke give et mere konkret svar på. Dertil var der trods alt for mange hvis’er.