Fremtidens busterminal tager form

Alle busser til og fra Bornholm holder efter Bornholmerbussens ophør i kaotiske Ingerslevsgade. I 2024 flyttes stoppestedet i København til en ny busterminal, der egentlig skulle være taget i brug denne sommer, men er blevet forsinket.
Hovedbanegården som stoppested for de bornholmske busser er i denne uge blevet fortid.
Siden december 1981 er Bornholmerbussens passagerer steget på eller af ved Hovedbanegården, men med busselskabets pludselige indstilling af driften er Ingerslevsgade, der ligger en håndfuld minutter væk, eneste tilbageværende stoppested.
Snart skal rejsende til og fra Bornholm imidlertid vænne sig til et helt tredje stoppested. Byggeriet af en decideret busterminal til fjernbusser ved Dybbølsbro er godt i gang, og når terminalen kan tages i brug, flytter også Molslinjens busselskab Kombardo Expressen, der for øjeblikket er det eneste busselskab på ruterne fra København til Ystad eller Rønne.
– Der skal alle fjernbusser sammen ud. Ingerslevsgade er ikke noget godt sted lige nu. Der er alt for mange busser og alt for mange mennesker, siger Molslinjens pr- og kommunikationschef Jesper Maack.
God logistik
Fjernbusterminalen opføres et sted med stor byggeaktivitet. Lige bag terminalen er Ikea i gang med at bygge et nyt varehus, og på bagsiden af butikscentret Fisketorvet åbnes næste år en ny metrostation.
Molslinjens administrerende direktør, Kristian Durhuus, fremhæver den gode logistik omkring busterminalen, der kommer til at ligge cirka halvanden kilometer længere væk fra centrum end Bornholmerbussens mangeårige stoppested.
– Dybbølsbro ligger lige ved en S-togsstation, og der er ét stop til Hovedbanegården, så det er et ret godt sted, siger Kristian Durhuus til Tidende.
Præcis hvornår den nye busterminal kan tages i anvendelse, ligger ikke helt fast. Oprindelig sigtede Vejdirektoratet og Københavns Kommune efter at indvie Københavns Busterminal i juli 2023, men der er opstået en større forsinkelse, da ingen leverandører har budt ind på det trafikstyresystem, som ellers har været i udbud to gange. Dette har forsinket åbningen af terminalen til forsommeren 2024, og kommunen blev opfordret bevilge yderligere 15 millioner kroner til byggeriet, skrev TV2 Kosmopol i marts.
’Ofte direkte farligt’
Sammenlignet med de fleste andre storbyer har København haltet voldsomt efter, når det kommer til infrastruktur for fjernbusser.
Kombardo Expressen, der sammen med Flixbus sidder på meget af det danske marked, har benyttet Ingerslevsgade, siden busselskabet gjorde sit indtog på ruten mellem hovedstaden og Bornholm. Alle de planlagte afgange med Bornholmerbussen, som Kombardo-busserne har overtaget, er blevet flyttet til Ingerslevsgade, hvor busserne holder på stribe langs vejen ud til en travlt befærdet cykelsti – uden der er mulighed for at få et overblik over, hvor man kan finde bussen til ens destination.
– De nuværende forhold for fjernbusser i København er til stor gene for både cyklister, passagerer og buschauffører. Det er ofte direkte farligt at være passager eller forbipasserende, sagde daværende transportminister Trine Bramsen (S), da første spadestik til terminalen på Dybbølsbro blev taget i juni 2022.
Blandt bornholmere er der en del, som foretrak stoppestedet ved Hovedbanegården frem for Ingerslevsgade.
”Ekstremt ærgerligt. Der, hvor Kombardo holder til, er jo med fare for liv og lemmer, og netop derfor har Bornholmerbussen altid været mit foretrukne valg”, skrev Handicaprådets formand, Kim Jacobsen, eksempelvis i en Facebook-kommentar til nyheden om Bornholmerbussens stop.
Ventetid på it-system
Busselskaberne ser gerne, at fjernbusterminalen på Dybbølsbro kan tages i brug tidligere, for selve byggeriet ventes at være færdig til sommer efter tidsplanen.
– Det, vi faktisk har et ønske om i branchen, er at se på, om vi ikke alligevel kan tage denne her terminal i brug allerede til sommer, når den står klar, og så lade it-styringen følge senere, sagde Lasse Repsholt fra Dansk PersonTransport til TV2 Kosmopol i marts.
Vejdirektoratet og det offentlige trafikselskab Movia, der skal drive busterminalen, anbefaler imidlertid, at man venter, til styresystemerne er på plads, skriver tv-stationen.
Tidende har spurgt Københavns Kommune, hvordan tidsplanen ser ud netop nu, men det har ikke været muligt at få svar inden avisens deadline. Hos Molslinjen har kommunikationschefen ikke hørt om en tidligere ibrugtagning af busterminalen, så forventningen er, at Kombardo-busserne først får nyt stoppested i løbet af 2024.
Fakta om kommende busterminal
Københavns Busterminal ved Dybbølsbro bliver fra 2024 udgangspunktet for fjernbusser, både for udlands- og indenrigsruter.
På et normalt døgn i hverdagene vil terminalen kunne betjene omkring 195 busser. Der er plads til i alt 15 fjernbusser ad gangen ved busterminalen, som også rummer en kiosk, toiletfaciliteter og ventesal. Ved terminalen vil der være taxaholdepladser, "Kys og Kør-zone" og omkring 200 parkeringspladser til cykler.
Vejdirektoratet er bygherre. Når busterminalen står færdig, overdrages den til Københavns Kommune. Den daglige drift skal varetages af trafikselskabet Movia.
Det samlede budget var ved årsskiftet 146 millioner kroner. Størstedelen finansieres af Københavns Kommune, som vil opkræve 86 millioner kroner via brugerbetaling fra busoperatørerne over en periode på 15 år. Brugerbetalingen svarer til fem kroner per billet, oplyste Københavns Kommune i et notat sidste år.
Busterminalen etableres med digital information om ankomst- og afgangstider og perronnummer for den enkelte bus. Andre skærme vil oplyse om afgange med bybusser, S-tog og metro fra den kommende Sydhavnsmetro, der opføres tæt på busterminalen.
Fra Dybbølsbro kan man få et overblik over byggeriet af den nye busterminal, som Kombardo-busserne til Bornholm skal bruge. Foto: Jakob Nørmark
NYT JOB
MEST LÆSTE
SPONSOREREDE MEDDELELSER

Ejn sokkabajnt
Kan siges til en dreng, der render rundt på strømpefødder. På tilsvarende vis kan en pige kaldes for ‘en sokkabajnta’.
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration