Nye ambulancer skruer op for udrykningslyset

Nye ambulancer skruer op for udrykningslyset
Der er med de nye ambulancer skruet op for udrykningslyset. Foto: Holger Larsen
NYHED | ABONNENT | 28. JAN 2023 • 05:30
Holger Larsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
28. JAN 2023 • 05:30

Falck og Region Hovedstadens Akutberedskab tager hul på en ny seksårig kontrakt.

 

Hvis du har mødt en ambulance på Bornholm inden for de seneste par dage, synes du måske, at ambulancen ser ud som den har gjort i mange år. Men hvis du alligevel har den fornemmelse, at der er noget forandret ved den, så er du på rette spor.

Falck på Bornholm har nemlig modtaget fem nye ambulancer. Det sker på baggrund af en ny seksårig kontrakt om ambulancekørslen, som Falck har indgået med Region Hovedstaden.

Kontrakten træder i kraft den 1. februar.

En af ændringerne er, at ambulancerne er af et andet bilmærke, nemlig MAN, hvor de tidligere ambulancer var Mercedes. Bilen er også lidt højere. Men det de fleste nok vil bemærke, når de møder en af de nye ambulancer, er hvor meget den blinker, når der køres med udrykning. Den er virkelig til at få øje på, for der er skruet op for udrykningslyset. Det viser også de hidtidige erfaringer fra københavnsområdet.

Det bekræftes af ambulanceassistent ved Falck på Bornholm Jørgen Dahl, der var ude på en udrykning fredag morgen:

– Det er en mærkbar forbedring. Bilerne kørte bare pænt ind til siden. De gamle ambulancers udrykningslys var ikke helt så tydelige i dagslys, siger han.

Bedre arbejdsmiljø

Teknikerne tog fredag hjem efter at have hjulpet med at klargøre de nye ambulancer. Det er ikke alt, der er nyt i ambulancerne – noget er overflyttet fra de gamle ambulancer.

Med de nye ambulancer får man bedre muligheder for at hjælpe patienterne og i sidste ende redde liv.

– Der er noget, der er bedre for ambulancefolkene og deres arbejdsmiljø, og så er der der noget, der er godt for patienten, siger William Koch, områdeleder for Falck på Bornholm, mens han fremviser en af de nye ambulancer på stationen i Rønne.

Nye former for medicin og nye remedier gør for eksempel ambulanceberedskabet bedre rustede til at stoppe store blødninger og hjælpe en patient med sammenklappede lunger. Man vil eksempelvis også kunne give drop på en alternativ måde, ved at bore ind i en knogle, hvis man ikke kan komme til en blodåre. En af de nye ting i ambulancen er saltvandsdrop, som er varmet op til kropstemperatur, så man ikke afkøler patienten, når der gives drop.

William Koch demonstrerer den nye løftepude, som er med til at forbedre ambulancereddernes arbejdsmiljø, så de kan undgå nogle tunge løft. Foto: Holger Larsen

 

Varme og lys i nye bårer

En ny løftepude med kompressor kan blandt andet bruges til at løfte en tung person op fra gulvet, hvorefter man via et glidebræt kan få personen over i en kørestol eller på en båre.

– Det betyder meget for arbejdsmiljøet, siger William Koch.

På den front byder den nye båre også på fordele, forklarer områdelederen:

– De gamle bårer kunne man ikke få ind i mindre elevatorer. Det vil sige, at vi nogle steder var nødt til at slæbe patienten ned ad en trappe. Den nye båre kan vi få plads til også i de små elevatorer.

Den nye båre er i øvrigt udstyret med varme, som ud over almindelig komfort også handler om at kunne opvarme afkølede personer. De nye bårer har i øvrigt fået blink i siderne af båren, så man kan se i den i mørke, men som også kan give ambulanceberedskabet forskellige varsler.

– Der er hidsigt meget elektronik i sådan en ambulance, siger områdelederen.

 

 

5

De fem nye ambulancer på Bornholm fordeles med to på stationen i Rønne, en i Nexø og en i Klemensker – samt en reserve, der står på stationen i Rønne.

Falcks akutberedskab består desuden af akutbil, som er bemandet med en paramediciner og en anæstesisygeplejerske. I dagtimerne går de ofte til hånde på hospitalets akutmodtagelse, så man får brugt ressourcerne optimalt.