Ambulancer flytter rundt i regionen

Ambulancer flytter rundt i regionen
Alarmen lød midt i fremvisningen af en af de nye ambulancer. Så kom båren hurtigt ind på plads, dørene blev lukket, og så var der af sted på opgave. Foto: Holger Larsen
SUNDHED | Lørdag 28. januar 2023 • 10:30
Holger Larsen
Journalist
SUNDHED | Lørdag 28. januar 2023 • 10:30

De bornholmske ambulancer kører ikke så meget som dem i København.

 

– Vi er en del af Region Hovedstaden, og selv om vi har store afstande, kører vores ambulancer ikke så meget som i København. Så halvvejs i kontrakten gør vi det, at vi bytter lidt rundt på ambulancerne, så de bliver slidt nogenlunde ens, siger William Koch, der anslår, at ambulancerne kører mellem 200.000 og 300.000 kilometer i løbet af de seks år.

– Vores ambulancer er effektive, altså ude at køre, i gennemsnit i 25 procent af døgnet. Der er steder i København, hvor man kører i 65-70 procent af tiden. Vores ambulancer er typisk meget ude at køre om dagen, fordi der er flytninger af patienter med videre, mens det om aftenen og natten kun er akutte ture, forklarer William Koch.

I københavnsområdet sker der mange ændringer på grund af den nye kontrakt om akutberedskabet. Nogle stationer lukkes, nye kommer til, medarbejdere bliver flyttet rundt. Som noget helt nyt skal regionens akutberedskab selv stå for en del af ambulancekørslen.

– Her på Bornholm sker der ikke helt så meget. Den største ændring her bliver den nye ambulancestation i Klemensker, hvor vi flytter fra den tidligere DLG-silo og ind på den tidligere Køkkengården. Forholdene for beredskabet i Klemensker har været under al kritik i flere år. Vi får indrettet en station i Klemensker med meget fine forhold. Det bliver virkelig godt, siger William Koch.

Flere paramedicinere

Falck på Bornholm skal som en følge af den nye kontrakt have uddannet nogle flere paramedicinere.

– Hen over kontrakten skal vi bemande alle beredskaber med en paramediciner, hvor vi i dag ikke er forpligtet til at have det på to af vores ambulancer. Når vi tager en ny elev ind, tager de en behandleruddannelse, som tager næsten fire år. Derefter skal der gå tre år, inden de kan tage en uddannelse som paramediciner. Den uddannelse tager cirka et halvt år. Så det tager syv et halvt år fra man starter som elev, til man kan blive paramediciner, siger William Koch om den opgave.

Akutberedskabet på Bornholm havde sidste år 1.820 udrykninger.

FÅ ABONNEMENT