'Jeg gav oprindeligt 350 kroner for hver billet, og nu skal jeg betale fire gange så meget for at få dem tilbage'

'Jeg gav oprindeligt 350 kroner for hver billet, og nu skal jeg betale fire gange så meget for at få dem tilbage'
Finn Jensen havde set frem til at lufte sit landsholdsmerchandise i Parken, når Danmark lørdag spiller sin første EM-gruppekamp mod Finland, men det bliver i stedet i roliganklubbens lokaler i Gartnervangen i Rønne, at han kommer til at se opgøret. Foto: Jacob Jepsen
SPORT | Fredag 11. juni 2021 • 13:57
Jesper Gynther
Journalist
SPORT | Fredag 11. juni 2021 • 13:57

FODBOLD

EM står for døren, og til stor glæde for de danske fodboldfans kommer slutrunden for første gang nogensinde til Danmark. Det danske landsholds tre indledende gruppekampe skal nemlig spilles i Parken, ligesom der også skal spilles en 1/8-finale på nationalstadionet. Desværre kan der ikke komme lige så mange tilskuere ind på stadion, som oprindeligt planlagt, hvilket skyldes coronarestriktionerne.

Der er plads til 38.000 tilskuere i Parken, men kun omkring 16.000 bliver lukket ind til Danmarks kamp lørdag mod Finland. Folketinget er dog netop blevet enige om at give lov til, at flere kan komme ind og se EM-kampene, og derfor kan 25.000 fans få lov at opleve de to sidste gruppekampe mod Belgien og Rusland, som spilles henholdsvis torsdag den 17. juni og mandag den 21. juni.

Formanden for Roliganklubben Bornholm, Finn Jensen, glæder sig over, at flere danskere nu kan få mulighed for at opleve stemningen på stadionet.

– Jeg håber bare på, at dem, der har fået frataget deres billetter, bliver tilbudt dem først, siger han med henvisning til, at mange fik inddraget deres billetter til Danmarks gruppekampe, da tilskuerkapaciteten blev sat ned på grund af coronarestriktionerne. Finn Jensen fik selv frataget to billetter til henholdsvis Finland-kampen og Belgien-kampen, mens han fik lov at beholde sine to billetter til Rusland-kampen.

Dyrt at få billetterne tilbage

Det kan dog blive en dyr fornøjelse for de danske fodboldfans at få billetterne tilbage, spår Finn Jensen, der allerede onsdag eftermiddag klokken 13.54 blev tilbudt at købe billetterne til Finland-kampen tilbage, da Uefa sendte ham en mail.

Han takkede dog nej tak til købstilbuddet, da han allerede skulle give besked tilbage samme dag klokken 16, og der kunne han ikke nå at arrangere turen og finde ud af, hvem han skulle tage afsted med.

Hvis han får en lidt større tidsfrist til at købe sine billetter tilbage til Belgien-kampen, vil han dog takke ja tak, fortæller han – også selvom han synes, priserne er skruet noget op af Uefa.

Det ville nemlig koste ham 2.800 kroner at købe de to billetter til Finland-kampen tilbage, selvom han i første omgang blot gav 700 kroner for dem.

– Jeg gav oprindeligt 350 kroner for hver billet, og nu skal jeg betale fire gange så meget for at få dem tilbage, siger han.

– Jeg synes 1.400 kroner for en billet er meget for at se en fodboldkamp. Så dyre billetter har vi aldrig købt. Og man skal også frem og tilbage mellem Bornholm og København, og man skal jo også nyde livet, når man er afsted, så det bliver lige pludselig en halvdyr fodboldtur. Det bliver lige så dyrt, som da jeg var i Frankrig til en slutrunde, mindes han.

Ser kampen på storskærm

I stedet for at se lørdagens kamp mod Finland i Parken vil Finn Jensen i stedet nyde opgøret hjemme på Bornholm. Her skal han deltage i et arrangement med Roliganklubben Bornholm, som viser kampen på storskærm i klublokalet i Rønne.

– Vi havde planlagt at holde det i Knudsker Klubhus, men der er kun 20-25, der har meldt sig til, og det synes vi er for lidt til at holde det oppe i Knudsker, så vi har flyttet det ud i kælderen på Gartnervangen, hvor det er lidt mere intimt. Det er bedre end at være i de store lokaler, og det er også for dyrt, når vi ikke er flere, fortæller han og oplyser, at der pt. er omtrent 75 medlemmer i Roliganklubben.

– Jeg ved ikke, hvorfor vi ikke er flere, der har tilmeldt sig arrangementet. Sidste gang vi arrangerede noget, da der var VM, der var vi jo 60 mennesker oppe i Knudsker Klubhus, og det havde jeg også håbet på, at der havde været denne her gang.

Men I får vel en fin dag alligevel?

– Ja, det gør vi helt klart, fortæller Finn Jensen, der har gjort klar med kasket, halstørklæder og t-shirt i dannebrogsfarver.

– Jeg har kasket og hat og lignende. Almindelige klaphatte har jeg også og halstørklæder af flere slags og t-shirt. Sådan en nissehue har jeg også med til kampene og bæltetaske, fortæller Finn Jensen fra sit hjem i Rønne.

Savner landsholdsvennerne ovrefra

Allerhelst vil han dog se kampene live på stadion, som han har gjort 200 gange siden 1988, og derfor glæder han sig også mest til, at han skal se Danmark mod Rusland mandag den 21. juni. Ikke mindst fordi han dermed også får mulighed for at se nogle af de venner ovrefra, som han har lært at kende gennem kærligheden for landsholdsfodbold, og som han ikke har set i nu mere end et år på grund af coronapandemien.

– Jeg har været med i mange år, så jeg har jo et hav af venner, som jeg kender både fra Østerbro, Esbjerg og Vejle, siger Finn Jensen, der fortæller, at han plejer at gå ud og spise sammen med fodboldvennerne på en af de restauranter, der ligger på Gunnar Nu Hansens Plads, før de så allesammen tager i Parken og ser landskamp. Det vil han også gøre, når han skal ind og se EM-fodbold.

– Jeg er også med for det sociale. For hvis du kun går op i bolden og spillet på banen, så skal man blive hjemme, for der ser du jo målet fire gange i gengivelse i tv'et, siger han.


Fanformand opfordrer til tålmodighed: 'DBU er ikke skurken'

Af Ritzau

FODBOLD

Folketingets partier besluttede natten til torsdadg, at der må lukkes op til 25.000 tilskuere ind til EM-kampene i Parken, men det bliver ikke tilfældet til Danmarks første opgør mod Finland på lørdag.

Dansk Boldspil-Union (DBU) når rent praktisk ikke at blive klar til de godt 9.000 ekstra tilskuere i forhold til de tidligere restriktioner.

Det faktum møder forståelse fra formanden i Danske Fodbold Fans (DFF), der har et samarbejde med DBU omkring stemningsafsnittene til landskampe i Danmark.

– Men jeg forstår også godt, hvis nogle danske fans er frustrerede, for udmeldingen har været lidt uklar. Der er åbnet for 25.000 tilskuere, men rent lavpraktisk er det en stor opgave, der ikke bare kan løses på to dage.

– Der venter os nok en stor forklaringsopgave. Men min opfordring til mine medfans er: Vær tålmodig, siger Christian Rothmann.

– DBU og Uefa (Det Europæiske Fodboldforbund) gør, hvad de kan for at få så mange fans til EM-kampene som muligt. Det ønsker vi alle, for det giver den bedste stemning og oplevelse for alle.

– Men DBU og Uefa er ikke skurkene. De kan kun agere ud fra de retningslinjer, der er gældende.

Giv annullerede billetter tilbage

Rothmann peger blandt andet på Divisionsforeningens evaluering af den såkaldte superligaordning, hvor en af konklusionerne var, at 60 ud af 266.259 tilskuere til 170 kampe var blevet registreret smittet.

På den positive baggrund kunne man have håbet på en tidligere melding fra politisk hold, så DBU havde haft mere tid til at reagere i.

– 25.0000 er også et lidt sjovt rundt tal at komme frem til, men først og fremmest er det selvfølgelig super glædeligt, at vi kan se frem til flere fans på tribunerne.

– Nu håber og tror vi på, at der kan komme flere end de 16.000 til kampene til de to sidste gruppekampe, siger Christian Rothmann med henvisning til kampene mod Belgien og Rusland henholdsvis 17. og 21. juni.

Rothmann håber i så fald, at en stor del af de ekstra 9000 billetter bliver tilbudt til fans, der i første omgang fik annulleret deres billetter i forbindelse med udsættelsen af EM og tilskuerbegrænsningerne.

– Og så håber jeg da også, at de udenlandske fans får nogle pladser, hvis det kan lade sig gøre i forhold indrejserestriktioner og karantæneregler, siger DFF-formanden.

Superliga-restriktioner fjernes

Ud over det hævede tilskuerloft til EM åbner den nye politiske aftale også for fyldte tribuner i Superligaen fra 1. august, og for DFF-formanden står adgang for udebanefans højt på prioriteringslisten.

– Det vil være et selvmål af dimensioner, hvis ikke man formår at arrangere det sådan, at der kan komme udebanefans på stadionerne igen. Det er lidt centralt for enhver fodboldfest.

– I de tidligere retningslinjer var det altså for fjollet, at en AaB-fan fra København kan rejse tværs gennem landet og tage til kamp i Aalborg, men han kan ikke se en AaB-kamp i København, siger Christian Rothmann.

Divisionsforeningen vil undersøge muligheden for igen at tillade udebanefans i Superligaen. Det var ikke tilladt i forårets kampe.

 

Schmeichel er lykkelig over udsigt til flere tilskuere

Af Ritzau

FODBOLD

I den danske landsholdslejr modtages nyheden om udsigten til at kunne spille foran 25.000 tilskuere til EM-kampene i Parken med stor glæde.

Målmanden Kasper Schmeichel skulle dog lige overbringes torsdagens morgenfriske nyhed til pressemødet i Helsingør, inden han kunne sætte ord på.

– Det er jo super. Så mange som muligt. Så længe det er sikkert, så håber jeg på så mange som muligt, siger Schmeichel.

Til den første kamp mod Finland, som spilles lørdag, er planen dog at spille foran de tidligere tilladte 15.900 tilskuere, da det er for sent at få de ekstra 9.100 ind på stadion, med alt hvad det indebærer.

– Hvis vi kan få 25.000 i Parken, er vi lykkelige over det. Vi ville være lykkelige over bare 5.000, for når man har spillet over et år uden tilskuere, så gør det mindste antal tilskuere en kæmpe forskel, siger keeperen.

Vil fortsat råbe

Schmeichel har i det forgangne års tid udnyttet, at hans ordrer ude på banen kunne høres af samtlige medspillere. Det vil det ikke kunne på samme måde med så mange tilskuere.

– Mit spil har ikke ændret sig på grund af det. Det er noget, jeg altid har gjort. I har bare kunnet høre det nu. Det har været forskellen.

– Med potentielt 25.000 tilskuere inde på stadion er der ikke den samme mulighed for kommunikation.

– Men lige så hurtigt du bliver vant til at spille uden tilskuere, lige så hurtigt bliver du vant til at spille med tilskuere igen. Vi falder bare ind i de gamle rutiner, selv om der er meget larm, siger Schmeichel.

Giver ekstra energi

Reservekeeperen Frederik Rønnow tager også imod de ekstra mange tilskuere med jubel.

– Det er vi sindssygt glade for. Det bliver kæmpe stort. Da der var 7.000-8.000 på Brøndby Stadion, gav det en hel anden energi. Det var noget andet.

– De fleste af os har slet ikke spillet for tilskuere endnu det seneste halvandet år. Så at skulle spille med 25.000 i ryggen betyder sindssygt meget for os, siger Rønnow.

Han påpeger, at det ikke kun er de danske EM-spillere, der kan glæde sig, men alle de danske fodboldfans.

– Det betyder også for hele befolkningen, at vi lige pludselig kan gå fra sidste års aflysning af EM til at stå her med udsigt til 25.000 på lægterne.

– Det dufter sgu af noget for første gang i lang tid. Det er glædeligt for alle, siger Rønnow.



FÅ ABONNEMENT