Det er blevet mindre attraktivt at være medlem: 'I gamle dage fik vi alle de billetter, vi skulle bruge'

Det er blevet mindre attraktivt at være medlem: 'I gamle dage fik vi alle de billetter, vi skulle bruge'
Som en ægte roligan har Finn Jensen en hel del landsholdsmerchandise, som nok bliver brugt en hel del de næste uger. Foto: Jacob Jepsen
| ABONNENT | 12. JUN 2021 • 09:42
Jesper Gynther
Journalist
| ABONNENT
12. JUN 2021 • 09:42

FODBOLD

Formanden for Roliganklubben Bornholm, Finn Jensen, ser frem til sommerens EM, hvor han tror på, at Danmarks landshold har en god chance for at gøre det godt.

– Der er grundstammen til noget godt. Der skal også en lille smule held til, men så tror jeg, vi når en semifinale, siger han optimistisk.

– Jeg synes også, landstræneren er ved at få et stærkt hold på benene, der vil spille noget fodbold, som jeg også gerne vil se. Der sker noget mere nu, og det er lidt sjovere at kigge på. Men det er jo resultaterne, der tæller. Sådan er det jo, lyder det fra Finn Jensen, der har fulgt landsholdet siden EM-slutrunden i 1988.

Dårligt med mange værtsbyer

Denne slutrunde bliver dog lidt anderledes end de andre, da fire af kampene skal spilles på dansk grund, hvilket er første gang nogensinde, det sker. Det glæder han sig selvfølgelig over, men omvendt ærgrer han sig også over, at slutrunden ikke bliver afviklet i ét land eller maksimalt to.

– Jeg synes, det er svært, når man laver en slutrunde i 13 byer. Det giver ikke den fankultur, som jeg ønsker. To lande kan gå sammen om en slutrunde, og så kan man tage derned og bo der i 14 dage. Det her bliver jo et rejseri uden lige, siger han og forklarer, at han synes, noget af det sjove ved at opleve slutrunderne er at møde fansene fra de andre lande.

– Da vi var i Polen i 2012, boede vi sammen med tyskere og svenskere på det samme hotel. Vi boede 600 mennesker, som kun var fodboldfans. Og det gik fint. Vi hygger os om aftenen, vi sidder i haven og griller og går i byen og spiser. Vi smuttede også til grænsen i Ukraine for at se to kampe.

– Vi hyggede os, og det var fantastisk, og det har det været mange andre steder, hvor vi har været. Nu kan det danske landshold måske spille i Sankt Petersborg eller Sevilla eller Bukarest, hvis de går videre i turneringen. Man ved det ikke før tre dage inden kampen. Du kan ikke planlægge det, siger han og oplyser, at han dog har søgt om at få billetter til en af 1/8-finalerne, for den bliver spillet i Parken den 27. juni. Han ved ikke, hvem der skal spille, men han vil bare gerne med for at opleve stemningen, fortæller han.

Ikke som i gamle dage

Det kan dog blive svært at få fat i billetterne, for på grund af coronarestriktionerne må der kun lukkes 25.000 tilskuere ind i Parken, som ellers har kapacitet til 38.000. Men selv hvis der ikke var coronarestriktioner, ville det alligevel være svært at få fat i nok billetter til at kunne lave en fælles tur for roliganklubbens medlemmer, som fanklubben ellers tidligere gjorde i stor stil, når der var slutrunder.

– I gamle dage fik vi af DBU alle de billetter, vi skulle bruge, siger Finn Jensen, der fortæller, at eksempelvis til VM i Frankrig i 1998 fik Roliganklubben Bornholm 60 billetter til Danmarks gruppekampe og en eventuel 1/8-finale. Og da Danmark formåede at gå videre til kvartfinalerne, hvor holdet skulle møde Brasilien, fik roliganklubben yderligere 60 billetter, så dem der ønskede at blive og se brødrene Laudrup og company kæmpe mod de, på det tidspunkt, regerende verdensmestre havde mulighed for det, fortæller Finn Jensen.

– Vi kørte i bus sammen til Frankrig og tilbage igen, og VM-turen kostede 6.000 kroner for 14 dage inklusiv overnatning. Det gav et pænt overskud til klubben, fortæller Finn Jensen, der dog kun kan drømme om at lave en lignende tur igen.

Medlemstilbagegang

Det er nemlig ikke længere muligt at få billetter af DBU til slutrundekampene. Til sommerens EM er det således den europæiske fodboldunion, Uefa, der står for billetsalget, og der skal hver enkelt person selv købe sin egen billet, da der skal indtastes en masse personlige oplysninger ved købet.

Derfor er det også blevet mindre attraktivt at være medlem af en roliganklub, fortæller Finn Jensen.

– Ja, det er desværre. Nogle gange har vi været 170 medlemmer her på øen, og nu er vi måske 75, for alle kan selv gå ind og booke billetter, siger Finn Jensen, der også mener, at de nemmere og billigere transportmuligheder mellem Bornholm og København også har gjort, at der er færre, der ser en fordel i at købe billetter til landskampene i Parken gennem roliganklubben.

Det lyder lidt ærgerligt, at der ikke lige så ofte er de der fælles fodboldoplevelser i roliganklubben?

– Ja, da vi tog afsted i gamle dage til København på landskamp og var 40 afsted, der havde vi jo bestilt bord på natfærgen, der tog afsted fra Nyhavn i København, til morgenbuffet og gammel dansk, som var med i prisen, og det hyggede vi os med, siger han.

Selvom der ikke er lige så mange fordele ved at være medlem af en roliganklub, så lever Roliganklubben Bornholm stadigvæk. Foto: Jacob Jepsen