Fodboldklubber frygter, at reform vil betyde lukning af DBU-kontor på Bornholm

Fodboldklubber frygter, at reform vil betyde lukning af DBU-kontor på Bornholm
At beholde DBU
| ABONNENT | 20. JAN 2021 • 12:11
Jesper Gynther
Journalist
| ABONNENT
20. JAN 2021 • 12:11

FODBOLD

Hvis man som fodboldklub på Bornholm eksempelvis vil rykke en kamp til et andet tidspunkt, eller hvis man har et spørgsmål om turneringsreglementet, kan man lige nu ringe til – eller besøge – DBU Bornholms kontor på Torneværksvej i Rønne, hvor en DBU-medarbejder så kan tilbyde hjælp og vejledning. Den nærhed må for alt i verden ikke gå tabt, såfremt en ny reform af DBU's lokalunioner går igennem, lyder det fra flere af de bornholmske klubber, som den 3.-4. februar skal stemme enten ja eller nej til reformen.

Reformen går i korte træk ud på at nedlægge de fire lokalunioner øst for Storebælt, herunder DBU Bornholm, for i stedet at lave én samlet lokalunion, som får navnet DBU Øst. I udkastet til reformen står der, at lokalkontorene får lov at bestå, men de lokale klubber gruer lidt for, om det er et løfte, som også vil blive overholdt om eksempelvis fem eller ti år.

– Når man laver en reform, så plejer det jo at være i forhold til, at man skal forbedre sin bundlinje på sigt. Så hvis man sad i spidsen for det, så kunne man jo godt få den tanke, at så nedlægger vi de kontorer, hvor der ikke er så meget aktivitet – og så kunne man jo måske godt frygte, at et af de kontorer, man ville lukke på sigt, ville være dét på Bornholm, siger Kristian Johannesen, formand for Nexø Boldklub.

Er før blevet lovet guld og grønne skove

Samme frygt har man også i AaIF.

– Man er jo før blevet lovet guld og grønne skove, og så er der sket det stik modsatte, siger Jimmi Sonne, formand for fodboldafdelingen i AaIF.

– Det kan være, de (DBU Øst, red.) på et tidspunkt tænker: "Hvorfor skal vi lægge penge på Bornholm, når der kun er så få udøvere derovre, og der løber mange flere rundt i København?", spørger han retorisk og slår fast, at det er meget vigtigt, at der også langt ude i fremtiden er et lokalt DBU-kontor på Bornholm, hvor der er en medarbejder, man kan henvende sig til.

– For os er det vigtigt, at tingene bliver på Bornholm, så vi kan ringe til DBU's kontor i Rønne, og at vi kan have vores egne lokalrækker. Det skal ikke være sådan, at vi pludselig skal ringe til et kontor i København, siger han.

Skriftlig betingelse ikke nødvendig

At ringe til et kontor i København er heller ikke noget, der tiltaler RIK Fodbold.

– Hvis man skal lave en ordentlig service over for klubberne herovre, så er man nødt til at have et lokalt forankret kontor. Hvis der er et problem eller nogle ting, vi skal drøfte, så går det ikke, hvis vi skal ringe over til København, for så kan vi ikke få det til at fungere herover, siger han.

Benny Pedersen tror dog, at den fremtidige bestyrelse i DBU Øst vil være meget opmærksom på vigtigheden i, at de lokale kontorer består og peger på, at det også er det, som er blevet lovet forud for afstemningen af reformen. Han mener derfor heller ikke, det vil være nødvendigt at kæmpe for, at reformen kun kan ske, hvis det står skriftligt i aftalen, at Bornholm i fremtiden kan beholde sit lokalkontor.

– Hvad der sker om fem år, det er jo svært at spå om. Det har også noget at gøre med, hvad der sker med medlemsantallet. Hvis man forestillede sig, at vi mistede en masse medlemmer herovre, så kunne det da godt være en løsning at lukke kontoret for at spare penge, fordi vi så er for små herovre. Men så langt er vi slet ikke nået. Overhovedet ikke, siger han.

Bliver dyrere for de bornhomske klubber

Hvad som helt sikkert vil ske, hvis reformen bliver til noget, er, at det bliver dyrere at drive en fodboldklub på Bornholm. Lige nu er priserne for klubkontingent, holdtilmelding, kampgebyr og bøder nemlig lavere hos DBU Bornholm end hos de tre andre lokalunioner i København, Sjælland og Lolland-Falster, men når alle klubber fremover er en del af DBU Øst, så skal priserne også være de samme.

En harmonisering af priserne kunne også ske ved at sænke priserne for de andre klubber på den anden side af vandet, men det omvendte scenarie er nok mere realistisk, og derfor kan de bornholmske klubber nok se frem til at skulle betale lidt mere til DBU, end de plejer. De dyrere priser er dog ikke noget, som AaIF ser som den største udfordring ved reformen.

– Det er endnu en ulempe, men den ulempe er ikke så stor som så meget andet. Det vigtige for mig er som nævnt at bevare det lokale herovre som kontoret og de lokale rækker, siger Jimmi Sonne.

Selv om stigende priser er noget, som kan få selv den flinkeste person op af stolen, så er det heller ikke noget, der afskrækker RIK Fodbold.

– Det bliver dyrere at være med i DBU Øst, end det har været at være med i DBU Bornholm, og hver gang, der er nogle ting, der stiger, så skal vi jo ud og skaffe flere penge. Men jeg tror ikke, vi skal være så bange for det. Jeg vælger i hvert fald ikke at tage sorgerne på forskud, siger Benny Pedersen.

RIK håber på et stort ja

I det hele taget er Benny Pedersen meget positiv over for reformen, selv om den altså betyder stigende priser og måske også en frygt for, at lokalkontoret på sigt kan blive sparet væk. Han ser nemlig fordele i, at grænserne mellem unionerne nu splittes op, hvilket vil gøre det muligt for flere bornholmske hold at spille mod hold fra den anden side af vandet.

Derudover tror han også, at hvis reformen går igennem, vil det være nemmere at bevare de tilskud til rejser, som DBU i øjeblikket giver til de bornholmske hold, som spiller kampe mod hold ovrefra.

– Vi får jo en del tilskud til de rejsende hold, som vi har, og jeg er da sikker på, at hvis vi skal beholde det, så er det vigtigt, at vi er medspillere, når det angår reformen, siger Benny Pedersen, som derfor opfordrer de bornholmske klubber til at stemme ja til reformen.

– Jeg kan sagtens forstå, hvis man er bekymret, for nu har vi været vant til at leve på vores lille ø og selv kunnet tage stilling til alt, og nu bliver alt anderledes. Men i bund og grund tror jeg ikke, vi kommer til at mærke så pokkers meget til det. Så man kan enten vælge, om man vil sidde på sidelinjen og kigge på, eller om man vil være en aktiv medspiller, og vi har altså den holdning, at vi vil gerne være med og være en aktiv medspiller, og vi opfordrer de andre klubber til at gøre det samme. For uanset, hvad vi stemmer, så bliver det vedtaget, siger han.

Hvis de bornholmske klubber ikke vil være med, så kan de andre på den anden side af vandet jo ikke tvinge jer?

– Jo, men så kan vi lulle rundt i vores egen lille andedam herovre. Så kan vi prøve at se på, hvad vi kan finde ud af. Men har vi så rejsende hold, der kan få støtte ovrefra? Nej, det tror jeg ikke på, at vi så vil have, siger han.

De klubber herovre, som måske vil stemme nej, de vil måske sige, at RIK går kun ind for det her, fordi de har hold, som spiller på den anden side af vandet? Der kan jo være klubber herovre, som har det fint med bare at spille i den lokale række.

– Det har du ret i. Men nu sidder jeg jo som formand i RIK, og jeg er jo sat til at varetage min klubs interesser. Og det er jo også det, jeg gør. Men overordnet set vil jeg også godt sige, at jeg mener ikke, at det er i Bornholms interesse, at vi stemmer nej.

"Vi kan ikke gøre en skid ved det"

Flere af de andre klubber tror også, at der vil ske en reform, uanset om de bornholmske klubber stemmer ja eller nej. Det står ellers i udkastet til reformen, at alle fire lokalunioner skal stemme ja, ellers vil den falde til jorden og ikke blive til noget.

– Men så går der to år, og så har de fundet på noget nyt. Sådan er det vel i dagens Danmark, at man prøver alle mulige mærkelige ting, siger Jimmi Sonne fra AaIF.

Den opfattelse har man også i Hasle IF.

– Jeg har det lidt sådan, at vi kan ikke gøre en skid ved det. Reformen kommer, uanset om vi vil det eller ej, kan man sige. Men om det bliver en fordel for Bornholm, tvivler jeg på, siger Jeppe Pedersen, formand for fodboldafdelingen.

Der er umiddelbart heller ikke et økonomisk incitament til at stemme nej til reformen, selv om reformen som nævnt indebærer, at priserne vil stige for de bornholmske klubber. For i udkastet til reformen står der, at hvis reformen ikke kan gennemføres, vil de fire lokalunioner øst for Storebælt få nedsat driftstilskuddet fra DBU's hovedorganisation med 800.000 kroner om året. Det vil betyde, at DBU Bornholms budget bliver lavere, og det kan så igen betyde, at DBU Bornholm vil være nødsaget til at sætte priserne op eller sænke aktivitetsniveauet.

Så I klubber får også sat lidt pistolen for panden?

– Ja, vi kan jo ikke stemme nej, siger Jimmi Sonne.

 

Online debatmøde om reformen

DBU Bornholm har indkaldt øens fodboldklubber til et online møde, som finder sted onsdag aften. Her kan klubberne sammen diskutere reformen, som de skal stemme enten ja eller nej til den 3.-4. februar. Debatmødet foregår online på grund af coronarestriktionerne.