Før vigtigt møde i aften: Klubber opfordres til at stemme nej til nedlæggelse af DBU Bornholm

Før vigtigt møde i aften: Klubber opfordres til at stemme nej til nedlæggelse af DBU Bornholm
DBU Bornholms formand Lars Albæk er fortaler for, at de bornholmske klubber stemmer ja til at nedlægge DBU Bornholm for i stedet at indgå i en ny lokalunion, DBU Øst, som efter planen også skal bestå af klubberne fra DBU København, DBU Sjælland og DBU Lolland-Falster. Arkivfoto: Allan Rieck
| 26. MAJ 2021 • 12:10
Jesper Gynther
Journalist

26. MAJ 2021 • 12:10

FODBOLD

I aften mødes de bornholmske fodboldklubber i Aakirkebyhallerne til repræsentantskabsmøde i DBU Bornholm. Her er der særligt ét vigtigt punkt på dagsordenen, for de bornholmske klubber skal stemme om en reform, der går ud på at nedlægge DBU Bornholm og i stedet indgå i en ny lokalunion ved navn DBU Øst.

DBU Øst skal efter planen også bestå af klubber fra DBU København, DBU Sjælland og DBU Lolland-Falster, og dermed er der altså tale om en fusion af de fire lokalunioner øst for Storebælt.

Der skulle egentlig have været stemt om reformen allerede sidste år, men det er blevet udsat flere gange på grund coronarestriktionerne. I aften skal klubberne i DBU Bornholm stemme enten ja eller nej til reformen, mens afstemningen blandt klubberne i eksempelvis DBU København først finder sted efter sommerferien.

Er reformen en god eller dårlig idé?

Der er delte meninger, om det er en god eller dårlig idé at fusionere de fire lokalunioner øst for Storebælt til DBU Øst.

DBU Bornholms formand Lars Albæk (som også er formand for DBU Bredde, der er en fælles forening for DBU’s nuværende seks lokalunioner) har tidligere i Bornholms Tidende talt for, at det vil være godt for bornholmsk og dansk fodbold, hvis reformen bliver til noget. Flere af klubberne på Bornholm har da også over for Bornholms Tidende tilkendegivet, at de hælder til at stemme ja til reformen.

Men det vil være en dum ide at nedlægge DBU Bornholm og i stedet blive del af DBU Øst. Det mener bestyrelsesmedlem i Jægersborg Boldklub, Kurt Bagge-Hansen, som også er tidligere formand i DBU Sjælland, tidligere medlem af DBU’s hovedbestyrelse og tidligere formand for Foreningen af Lokalunioner.

Mange københavnske klubber vil stemme nej

Kurt Bagge-Hansen har sendt et åbent brev til de bornholmske klubber og til Bornholms Tidende, hvor han på det kraftigste opfordrer klubberne til at stemme nej til reformen. Det har en del af de københavnske klubber også tænkt sig at gøre, fortæller han.

“Kære Bornholmske fodboldvenner. Onsdag, den 26. maj skal I være med til at afgøre både Bornholms og breddefodboldens fremtid, når I skal stemme om reformen.

Så heldige er vi desværre ikke i DBU København. Bestyrelsen har udsat vores repræsentantskabsmøde til efter sommerferien under påskud af risikoen for at nogle af vores klubfolk vil være utrygge ved at møde op grundet covid-19. Det kan ikke afvises, men så har man jo mulighed for at sende en anden person.

Jeg tror, at sandheden er en helt anden, nemlig den – at man fra bestyrelsens side godt er klar over, at langt de fleste københavnske klubber stemmer nej. Det har været meget tydeligt ved de afholdte dialogmøder, hvor jeg selv har deltaget.”

Klubberne kan se frem til økonomisk lussing

Kurt Bagge-Hansen håber, at der også blandt de bornholmske klubber vil være stor modstand mod reformen.

“Jeg vil opfordre jer til at tænke jer godt om og stemme NEJ. Det er meget svært at se og tro, at det fremsendte forslag til en ny DBU Øst-organisation er bedre for klubberne i DBU Bornholm og DBU København end den organisation, vi kender i dag.” skriver han.

Kurt Bagge-Hansen peger specifikt på, at der ikke er blevet præsenteret et budget, og det derfor er uvist, hvordan økonomien i DBU Øst skal hænge sammen.

Han frygter, at det vil blive dyrere at være fodboldklub på Bornholm og København, da der er lagt op til med reformen, at priserne i de fire lokalunioner skal harmoneres. Det kan betyde store prisstigninger for de københavne og bornholmske klubber, da DBU Sjællands priser er omkring 30 procent højere alene på holdtilmeldingsgebyret.

Derudover kritiserer han, at der ifølge reformmaterialet skal ansættes endnu en direktør på niveau 1-lønklassen, hvilket vil give en ny udgift i millionklassen om året.

Og så er han bekymret over, at DBU Øst ifølge den senest indgåede økonomiaftale vil modtage omkring 800.000 kroner mindre i breddetilskud om året, da de penge i stedet skal gå til den anden planlagte lokalunion i dansk fodbold, DBU Vest.

“Jeg spørger bare, hvor skal pengene til den nye organisation komme fra? Regningen kan kun sendes et sted hen nemlig til klubberne, og det kommer til at kunne mærkes.” skriver han.

Frygter centralisering af magten

Kurt Bagge-Hansen er også bekymret for bornholmernes og københavnernes mulighed for at opnå indflydelse i den nye DBU Øst-lokalunion.

I den nye organisation bliver DBU Bornholms og DBU Københavns lokalkontorer nemlig på niveau 3, uden mulighed for at bestemme selv. Strategi og økonomi fastsættes i stedet højere oppe i systemet på niveau 2. Det fremgår meget klart af reformmaterialet, skriver Kurt Bagge-Hansen, der altså foretrækker, at man i stedet beholder DBU København og DBU Bornholm, som lokalunionerne er i dag.

“Vi er ikke imod udvikling, men imod afvikling og nedlæggelse af DBU Bornholm og DBU København som selvstændige juridiske enheder, hvor de lokale klubber har stor medbestemmelse og medindflydelse. Vi ønsker ikke centralisering, men decentralisering. Vi ønsker ikke magt til færre personer, men en ærlig og gennemsigtig magtbalance. Vi ønsker en fælles breddebestyrelse med repræsentation fra hele fodbold Danmark – også Bornholm.” skriver han.

Intet at vinde, men meget at tabe

Kurt Bagge-Hansen peger også på, at de bornholmske klubber over tid kan miste muligheden for at blive hørt direkte i den nye DBU Øst-lokalunion, for det er kun for en bestemt periode, at der er en plads til de bornholmske klubber i DBU Øst-bestyrelsen.

“Stemmer vi ja, så er der ingen vej tilbage. Der er tale om opløsning af både DBU Bornholm og DBU København. Med et ja vil den bornholmske stemme i dansk fodbold forsvinde for altid, når den fireårige prøveperiode med en fast plads til DBU Bornholm i bestyrelsen udløber. Ønsker I, at bornholmsk fodbold skal styres fra Himmelev, uden I har indflydelse på beslutningerne? Det tror jeg næppe.” skriver han og forklarer, hvorfor han blander sig i debatten om, hvorvidt de bornholmske klubber skal stemme ja eller nej.

“Da salige Bent Nielsen afgik som formand for DBU Bornholm, lovede jeg ham som daværende formand for Foreningen af Lokalunioner i min tale at passe rigtig godt på Bornholm, og det er derfor, at jeg blander mig i debatten!” skriver han og tilføjer:

“Derfor kære bornholmere, I har intet at vinde, men meget at tabe. Tænk jer godt om og stem NEJ til breddereformen.” afslutter han sit åbne brev til de bornholmske klubber.