Bornholmsk løber bliver hyldet til Copenhagen Marathon

Bornholmsk løber bliver hyldet til Copenhagen Marathon
Mette Holm Hansen på VM-ruten i 1983. Privatfoto
NYHED | ABONNENT | 14. MAJ 2023 • 05:30
Jesper Gynther
Journalist
NYHED | ABONNENT
14. MAJ 2023 • 05:30

Mette Holm Hansen deltog for 40 år siden i det første verdensmesterskab for kvinder på maratondistancen. Den bedrift bliver hun hyldet for i dag, for der får hun lov til at skyde Copenhagen Marathon i gang klokken 9.30.

I 1983 blev VM i maraton for kvinder afviklet for første gang, og tre danskere var med: Kersti Jacobsen fra AK 73, Lone Dybdahl fra Aarhus 1900 og Mette Holm Hansen fra Viking Atletik.

Jubilæet bliver nu fejret, for i dag skal de tre kvinder have en pistol i hånden og skyde Copenhagen Marathon i gang, og det bliver en stor oplevelse.

– Det er da stort og pænt af dem, at de vil mindes det på den måde, synes jeg, siger Mette Holm Hansen, som for 40 år siden gennemførte i tiden 2 timer og 49 minutter og 43 sekunder, hvilket rakte til en midterplacering som nummer 37 i et felt på 100.

Hun husker da også løbet som ekstremt hårdt, for det var meget varmt med 25-30 grader i skyggen. Men sjovt var det også.

– Det var jo stort at komme ind på et stadion, for der var fyldt med publikum. Det var kæmpestort. Det synes jeg det var. Alle de folk der klappede og hyldede os.

Det var også sjovt, især fordi hun fik mulighed for at løbe med de allerstørste stjerner i verden, herunder Grete Waitz fra Norge, som vandt guld.

– Det er sjovt at tænke tilbage på, at man har løbet sammen med dem, der var de allerstørste, siger Mette Holm Hansen.

Hun glæder sig til at se de to andre danske kvinder, som var med for 40 år siden.

– Det bliver nok meget sjovt lige at få hilst på dem. Vi løber jo ikke konkurrence mere, men jeg træner vel omkring 45 min og en time hver dag, og det tror jeg også, de gør.

Ingen af dem skal dog deltage i Copenhagen Marathon.

– Men havde de givet mig et startnummer, så havde jeg begivet mig ud på ruten, det tror jeg nok, jeg havde kunnet finde ud af og så bare gået, siger Mette Holm Hansen, som ikke løber længere distancer længere.

Mette Holm Hansen bliver fulgt ud af stadion tilbage i 1983, mens vinderen Grete Waitz står til højre. Privatfoto

 

Hun deltager ikke længere i konkurrencer, men Mette Holm Hansen skal til sommer forsøge som landstræner at hjælpe de danske løbere til Special Olympics med at vinde medaljer. Arkivfoto: Berit Hvassum