Sådan undgår du økonomiske overraskelser med et budget

Sådan undgår du økonomiske overraskelser med et budget
|

Et budget er helt centralt for enhver sund økonomi. Når du lægger et detaljeret og realistisk budget, så kan du meget nemmere træffe sunde økonomiske beslutninger eksempelvis i forbindelse med optag af et nyt lån.  

Hvis du gerne vil have styr på økonomien, så du kan få mere luft i din økonomi og undgå økonomiske overraskelser, så er et budget vejen frem. Uanset hvilken økonomisk beslutning, du skal træffe, så skal den have grobund i et realistisk og detaljeret budget. Det kan eksempelvis være, at du overvejer at tage et nyt lån. Lån 75.000 her, men husk at være sikker på, at du har råd til det. Det kan du kun finde ud af ved at lave et budget. Det samme gælder for din hverdagsøkonomi. Hvis du har styr på tallene, kan du næsten fuldstændig eliminere ubehagelige økonomiske overraskelser. Læs videre og bliv klogere på de forskellige delelementer i dit budget. 

Indtægter versus udgifter 

Den vigtigste base for dit budget er en oversigt over dine indtægter versus dine faste udgifter. Hvor meget får du ind på din konto hver måned, og hvor meget af det beløb er allerede afsat til de faste udgifter som eksempelvis husleje, forsikringer, abonnementer og telefonregning. Når du har et overblik over de to tal, så ved du også, hvor meget du har tilbage. Det er dit rådighedsbeløb.

Variable udgifter

Dit rådighedsbeløb skal række til en masse forskellige såkaldte variable udgifter. Navnet afslører, at det er udgifter, der varierer fra måned til måned. Det kan eksempelvis være mad, frisør, medicin, tøj, ferie, gaver og lignende. Dan dig et overblik over, hvad du har brugt på de forskellige poster det seneste år. Det vil give dig et nogenlunde retvisende billede af, hvor meget du skal sætte af i dit budget til hver post. Se gerne, om der er nogle af disse poster, der er lidt for høje i forhold, hvad du vil prioritere, så du kan overveje at skære ned på dem og spare lidt penge. Det vil selvsagt give dig mere luft i budgettet.

 

Uforudsete udgifter og opsparing

Luften i budgettet, som du kan finde ved at skære ned, kan du lægge til side til en opsparing, der også dækker uforudsete udgifter. Det værste ved uforudsete udgifter er typisk, at man ikke føler, at man har råd til dem. Hvis du har lagt penge til side til lige præcis dette formål, så vil du typisk kunne håndtere de uforudsete udgifter meget nemmere. 



HVOR DRØMMER VI OS HEN? OM KULTUREN

Hvad skal fremtiden være, når det gælder Bornholm og kulturen. En rækker engagerede og vidende eksperter og læsere bidrager med deres bud. Send gerne dine tanker til debat@tidende.dk.

DEBAT | ABONNENT

Ø-kultur?