Uddannelser flyttes ud af storbyer – Bornholm er ikke på listen

Uddannelser flyttes ud af storbyer – Bornholm er ikke på listen
De 32 prikker på kortet markerer nye uddannelsessteder eller eksisterende campusser, der får tilføjet flere uddannelser. Dertil kommer ni planlagte uddannelser, hvor institutionerne ikke har lagt sig fast på, i hvilken by de skal etableres. Illustration: Uddannelses- og Forskningsministeriet
NYHED | ABONNENT | 22. MAR 2022 • 10:30
Jakob Nørmark
Journalist
NYHED | ABONNENT
22. MAR 2022 • 10:30

Bornholm er fraværende på listen over 41 nye uddannelsesinitiativer uden for landets fire største byer. Politisk aftale indgået tirsdag vil dog gavne de eksisterende videregående uddannelser på Bornholm økonomisk.

 

I nat faldt en bred aftale om udflytning af videregående uddannelser på plads på Christiansborg. Der bliver over de næste otte år afsat 805 millioner kroner til at etablere 41 uddannelsesinitiativer uden for de fire største byer.

– Med aftalen har vi fortsat stærke universiteter i de største byer, der oprettes flere gode muligheder for uddannelse i alle landsdele. Til gavn for både for de unge og deres muligheder, men også for de lokale virksomheder og kvaliteten i den lokale velfærd, siger uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen (S).

På listen finder man blandt andet Tønder (datamatiker), Skjern (produktionsteknologi), Hjørring (socialrådgiver og bioanalytiker,) Kalundborg (arkitekt), Svendborg (lærer og ingeniør) Køge (læge) og Lolland-Falster (nye tekniske uddannelser).

Landsdelen Bornholm er dog fraværende, da ingen af de 41 nye uddannelsesinitiativer placeres på Bornholm.

De eksisterende videregående uddannelser på Campus Bornholm får dog gavn af aftalen, da de økonomiske rammer forbedres. Det regionale taxameter øges med fem-syv procent til uddannelser uden for de fire største byer, og det decentrale grundtilskud hæves fra 2 til 4 millioner kroner, hvilket vil komme Cphbusiness Bornholm og Københavns Professionshøjskoles uddannelser i Rønne til gavn, fremgår det af aftalen

Aftalen sigter mod, at færre fremover skal tage deres videregående uddannelser i København, Aarhus, Odense og Aalborg. Frem mod 2030 reduceres antallet af uddannelsespladser i de fire største byer med 6,4 procent svarende til 4.350 uddannelsespladser. Cirka 2.400 af pladserne udflyttes, mens cirka 1.950 af pladserne nedskaleres.

Aftalen om udmøntning af udflytningen er indgået af Socialdemokratiet, Venstre, SF, Konservative, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige og Kristendemokraterne.

FÅ ABONNEMENT