Maner til ro: Terrorfrygt for energiøen er overdrevet
Forsvarsminister mener, bornholmerne fortsat kan sove trygt om natten, når energiøen er opført.
Der er ingen grund til at frygte russernes missiler i forbindelse med energiø-projektet. I hvert fald ikke her og nu.
Sådan lyder vurderingen fra forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V), efter Borgerforeningen Energiø Bornholm har fremlagt deres bekymringer for Folketingets Forsvarsudvalg.
Borgerforeningen har advaret om, at energiøen vil gøre Bornholm til et terrormål. Fjendtlige magter vil med et enkelt tryk på den røde knap kunne sprænge landanlægget i luften, hvilket vil udløse et kaos for strømforsyningen i store dele af Danmark og potentielt også Nordeuropa.
Men den slags planer har russerne ikke gemt i ærmet her og nu. I hvert fald ikke ifølge forsvarsministeren. Troels Lund Poulsen skriver, at
”Forsvarets Efterretningstjeneste vurderer, at der ikke aktuelt er nogen direkte militær trussel mod Danmark.”
Borgerforeningen fremlagde flere scenarier under besøget hos Folketingets Forsvarsudvalg for, hvordan Bornholm vil være udsat, hvis Energiø Bornholm ellers bliver til noget.
Talsmand Henrik Espersen er tilfreds med besøget, men synes også, at forsvarsministeren på et område er lige lovlig naiv.
– Det virker til at være generelt, at Troels Lund Poulsen ikke er bange for Putin. Det er vi nogle andre, der er, siger han efter at have læst forsvarsministerens svar.
Pisker en stemning op
Tidende har talt med tre medlemmer af Folketingets Forsvarsudvalg, der var til stede under besøget fra Borgerforeningen Energiø Bornholm. Liberal Alliances forsvarsordfører, Carsten Bach, synes, at der skal klappes heste.
– Der har været en tendens til hen over det seneste års tid, at mange forskellige personer med den eller anden baggrund i forsvaret og beredskabet, og folk med interesser på det her niveau, forsøger at piske en stemning op. Det synes jeg ikke gavner en rationel tilgang til beredskabsområdet, og det at vi har et ændret og øget trusselsbillede. Det er vi nødt til at være meget alvorlige og nøgterne om, siger han.
Liberal Alliances forsvarsordfører vil gerne have, at vi skiller tingene ad og lader eksperterne vurdere sagerne, inden de bliver kommunikeret ud.
– Det her er ikke ensbetydende med, at man ikke skal tage det ændrede trusselsbillede alvorligt. Vi ser i øjeblikket forsøg på sabotage i Tyskland og andre steder i Europa, som eksempelvis producerer og leverer til krigen i Ukraine. Det er også noget, vi herhjemme skal tage bestik af den type af hybrid krigsførelse også kan eskalere herhjemme, og det er blandt noget af det, vi skal drøfte hen over de næste måneder, når vi skal forhandle beredskabsaftale i forligskredsen, siger Carsten Bach, der dog var glad for borgerforeningens besøg og sagtens kunne forstå dens bekymringer.
Ikke nok med en folder
De Radikales forsvarsordfører, Christian Friis Bach, er ligeledes meget tilfreds med besøget fra Bornholm.
– De redegjorde sagligt og redeligt for deres bekymringer. Vi skal tænke grundigt over sikkerhedsaspektet, men jeg er enig med Carsten Bach i, at vi skal have en grundig analyse af situationen, inden vi beslutter os for, hvad der er de rigtige løsninger, siger han.
Et af de store kritikpunkter fra bornholmerne har været, at de ganske enkelt ikke har fået nok information om, hvordan energiøen kommer til at påvirke deres hverdag og øen som sådan. Også i forhold til Bornholms sikkerhed.
Her erkender Carsten Bach, at det kunne have været gjort på en anden måde.
– Vi er nødt til at inddrage offentligheden bedre, end vi har gjort i den situation, hvor trusselsbilledet er eskaleret. Der skal mere moderne kommunikation til end at sende en folder ud med posten, som vi gjorde i gamle dage, siger han.
Christian Friis Bach mener, at en del af løsningen ligger temmelig lige for.
– Vi skal have oprettet et Ministerium For Samfundssikkerhed. Her skal en række funktioner og enheder samles, så vi får en myndighed, der kan sørge for de rigtige beredskabsplaner. Der skal vi eksempelvis hente ting fra Forsvarets Efterretningstjeneste, Beredskabsstyrelsen og spørgsmål om cybersikkerhed ind, så vi kan få lavet en samlet trusselsvurdering, Så kan vi få lagt planer for, hvad vi gør, hvis der kommer til at ske noget. Hvis vi havde det ministerium, ville det have været oplagt til at vurdere alle forhold om hele Energiø Bornholm, siger han.
Der står i regeringsgrundlaget, at man skal analysere, om behovet for det ministerium er der. Nu har de ministerielle gryder med forslaget simret i en rum tid, og både Christian Friis Bach og Carsten Bach er enige om, at det er en rigtig god idé at komme i gang.
Nye og ukendte aspekter
Venstres forsvarsordfører, Peter Juel-Jensen, er tilfreds med forsvarsministerens svar. Men som han også siger, kunne Troels Lund Poulsen ikke gå længere, end han gjorde.
– Han kan ikke svare andet, når hans egen efterretningstjeneste siger, der ikke er nogen militær trussel. Men det synes jeg, han svarer mellem linjerne; at han er meget opmærksom på, at det er et stykke kritisk infrastruktur, vi skal passe på, og jeg synes faktisk, det er et fint svar, siger Peter Juel-Jensen.
Samtidig mener han også, at Borgerforeningen Energiø Bornholm satte fokus på nogle væsentlige områder.
– Jeg synes, at denne her deputation fik påpeget nogle aspekter, som vi ikke havde hørt før. Der er ingen tvivl om, at en kommunalbestyrelse, der beslutter, at vindmøllerne kan rykkes ind til 15 kilometer fra land modsat de 20, der oprindelig var besluttet, heller ikke har forholdt sig til sikkerhedsspørgsmålet i hele energiforsyningen. Derfor var denne her deputation meget velkommen, og jeg læser og forstår ministerens svar som, at det her er noget, man vil følge løbende.
Næste skridt i planen om at realisere Energiø Bornholm er at gennemføre udbuddet af de to hovedelementer i projektet. Energistyrelsen styrer udbuddet for selve mølleparken. Energinet står for udbuddet af landanlægget og de medfølgende kabler, der skal sende resultatet af blæstens dans med møllevingerne. Det skulle gerne være på plads i løbet af året, så der kan graves, svejses, hamres og saves fra 2025.
NYT JOB
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration