Lokal kandidat niver sig i armen

Lokal kandidat niver sig i armen
Foto: Holger Larsen
NYHED | ABONNENT | 10. JUN 2024 • 11:00
NYHED | ABONNENT
10. JUN 2024 • 11:00

Flere af de bornholmske kandidater udtrykker tilfredshed med deres partiers resultat til søndagens europaparlamentsvalg.

Man kan godt være tilfreds med valgresultatet, selvom ens parti lokalt har fået lige knap halvt så mange stemmer som ved det seneste valg.

Det er Dansk Folkepartis kandidat til Europa-Parlamentet på Bornholm Mette Sode Hansen et bevis på.

Partiet fik søndag 7,7 procent af stemmerne til europaparlamentsvalget på Bornholm - 6,8 procentpoint mindre end ved valget i 2019.

– Jeg synes, vi har lavet en rigtig god valgkamp og nået det mål, vi havde sat os. Vi ville have Anders (Vistisen, red.) ind, og det har vi opnået med en større stemmeprocent på Bornholm end på landsplan. Så det er jeg ret godt tilfreds med, siger Mette Sode Hansen.

Også når du ser, at I er gået fra 14,5 procent til 7,7 procent?

– Partiets historik taget i betragtning synes jeg, vi har haft et rigtig godt valg, lyder det fra kandidaten.

Her henviser Mette Sode Hansen blandt andet til, at Dansk Folkeparti ved seneste folketingsvalg 'lå og kæmpede ved spærregrænsen'.

– At vi har begået et rigtig godt valg på trods af udfordringerne i partiet gennem de sidste fire år er rigtig godt, siger hun.

Styrer mod kommunalvalget

På landsplan får Dansk Folkeparti 6,37 procent af stemmerne.

På samme side af den klassiske venstre-højre-skala er Danmarksdemokraterne. På landsplan har partiet fået 7,39 procent af stemmerne og på Bornholm det samme - 7,3 procent.

– Jeg må sige, at vi er rigtig glade for resultatet. Vi er gået fra nul til ét mandat, siger partiets bornholmske kandidat, Renate Hendriksen, der dog ikke selv kan se frem til fem år i Bruxelles.

Tror du, det er lykkedes jer at tage nogle af Dansk Folkepartis vælgere, når man nu ser, hvordan det er gået dem?

– Det ved jeg ikke. Jeg synes, vi har gjort en stor indsats for at blive hørt, og jeg tror, vores indsats har medført det valg, vi har fået. Vi er tilfredse med valget og styrer nu mod kommunalvalget, siger Renate Hendriksen.

Er det her det sidste valg, du stiller op for - eller har du fået smag for flere valg?

– Det har jeg ingen kommentarer til endnu. Jeg vil hverken sige ja eller nej, for det har vi ikke snakket om, lyder det fra Danmarksdemokraternes kandidat.

Ufatteligt glad

En anden kandidat der nu kan se frem mod kommunalvalget med et rygstød er Andreas Grosbøll fra SF.

På Bornholm får partiet 15,6 procent af stemmerne mod 6,8 procent i 2019. På landsplan opnår partiet 17,43 procent af stemmerne - den største procentsats af alle partier.

– Det er jeg ufatteligt glad for. Det giver en nive-sig-i-armen-følelse at blive placeret så højt, siger Andreas Grosbøll.

Han mener, at partiets fokus på klima, miljø og sikkerhedspolitik har medført den store opbakning.

Hvad vil du bruge opbakningen til?

– Det viser jo bare, at der er vælgere på Bornholm, der har fået øjnene op for, at SF er et parti, man skal tage højde for, når man skal sætte sit kryds. Det skal vi holde fast i halvandet år endnu, for det vigtigste valg kommer til november næste år - nemlig kommunalvalget.

Hvad er din analyse af vælgerbevægelserne?

– Det er da klart, at vi formodentlig har taget nogle af Socialdemokratiets stemmer, fordi folk synes, Socialdemokratiet har placeret sig forkert i dansk politik. Men jeg tror også, en del af Socialdemokratiets vælgere er blevet derhjemme og dermed er en del af de nogen af 40 procent, der ikke dukkede op. Det har også en direkte positiv indflydelse på procenterne, siger Andreas Grosbøll.

Socialdemokratiet fik ved valget denne gang 20 procent af stemmerne på Bornholm. En tilbagegang på knap 19 procentpoint i forhold til 2019.

Plum har aftjent sin værnepligt

I hælene på Socialdemokratiet ligger Venstre, der denne gang opnåede 18,6 procent af stemmerne på Bornholm, hvilket er 0,3 procentpoint flere end i 2019.

Niels Plum har været partiets kandidat på Bornholm. Han er 'utroligt taknemmelig' for resultatet på Bornholm, der er 3,9 procentpoint større end på landsplan.

– Jeg tillægger det jo nok, at jeg selv har været meget på. Jeg har levet i den her valgkamp 24 timer i døgnet. Men det skyldes nok også, at jeg har været fortaler for, at det var vigtigt, at vi fik nogle stemmer på Bornholm på grund af vores placering, siger Niels Plum, der også mener, at det har betydning, at de tre øverste på Venstres liste - Morten Løkkegaard, Ulla Tørnæs og Asger Christensen - alle har besøgt Bornholm.

Men du kommer nok ikke til Bruxelles?

Nej, det kommer jeg helt sikkert ikke.

Har du tænkt dig at stille op til flere valg?

– Nej, det har jeg ikke. Nu har jeg aftjent min værnepligt og er blevet pensionist. Der skal yngre kræfter til nu. Du kan også høre, det har slidt på stemmen det sidste stykke tid, siger Niels Plum.



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT