Kun Ungdomsskolens andre brugere kan redde Klub Stjernen

NYHED | ABONNENT | 27. NOV 2023 • 19:00
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
27. NOV 2023 • 19:00

Hvis Klub Stjernen i Rønne skal fortsætte som en mulighed for unge med nedsat funktionsevne, skal Ungdomsskolen indføre en lukkedag om ugen og holde helt lukket om sommeren, siger kommunens velfærdsdirektør før sagen torsdag kommer op i kommunalbestyrelsen.

Det kan godt lade sig gøre at fortsætte Klub Stjernen i Rønne, et tilbud under Ungdomsskolen til unge med nedsat funktionsevne.

Men hvis den lukningstruede Klub Stjernen skal fortsætte, kan det kun ske på bekostning af Ungdomsskolens andre brugere.

Prisen vil være en lukkedag om ugen i alle tilbud under Ungdomsskolen. Og at Ungdomsskolen holder alle sine tilbud lukket i de tre sommermåneder: Juni, juli og august.

Det valg placerer kommunens velfærdsdirektør Trine Dorow kommunalbestyrelsen for ved torsdagens møde. Det sker efter at børne- og skoleudvalget i oktober afviste at lukke Klub Stjernen, men i stedet efterlyste en model for, hvordan Klub Stjernen stadig kunne findes, betalt over Ungdomsskolens eget budget.

Klub Stjernen har hidtil haft 550.000 kroner til rådighed om året, men vil kunne fortsætte for 300.000 kroner, oplyser Trine Dorow.

Indenfor Ungdomsskolens eget budget kan de 300.000 kroner ifølge velfærdsdirektøren kun findes på én måde: En ugentlig lukkedag bredt over hele Ungdomsskolen vil indbringe 200.000 kroner. Mens det at holde alle Ungdomsskolens tilbud lukket om sommeren vil give de sidste 100.000 kroner.

Blandt de to måder at skaffe penge til Klub Stjernen vil en ugentlig lukkedag i hele Ungdomsskolen ramme betydeligt hårdere, end en sommerlukning vil.

"En lukkedag i alle klubber om ugen i klubbens hovedsæson vurderes at have store konsekvenser for de mange af øens unge, der dagligt bruger klubben", oplyser Trine Dorow til kommunalbestyrelsen.

"(At) klubberne lukkes i juni, juli og august, hvor klubberne har åbent henholdsvis 1-2 dage om ugen vurderes ikke at have store konsekvenser. En sommerlukning vurderes at være det mest nænsomme for øens unge, da det er en begrænset periode, hvor en del unge er væk fra øen eller er optaget af andre aktiviteter."

Der findes ifølge velfærdsdirektøren ikke andre måder at lade Ungdomsskolen finde de nødvendige penge til at fortsætte Klub Stjernen.

"Vedtages disse to reduktioner ikke, er der ikke inden for klubbens budget muligheder for at fastholde driften af Stjernen", oplyser Trine Dorow desuden.

Klub Stjernen har været truet af at måtte lukke siden maj. Her blev kommunens 550.000 kroner til tilbuddet fjernet, da et stort millionunderskud i kommunens Center for Børn og Familie skulle dækkes. Underskuddet er først og fremmest opstået, fordi kommunens udgifter til anbragte børn og unge er gået stærkt i vejret.