Her vil budgetpartierne bruge flere penge

Her vil budgetpartierne bruge flere penge
En svær balancegang mellem kortsigtede og langsigtede hensyn endte med, at Rønne Svømmehal nu skal renoveres for samlet 10 millioner over to år – og at der dernæst bliver sat 15 millioner af til det mulige vandkulturhus. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | ABONNENT | 7. SEP 2023 • 19:00
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
7. SEP 2023 • 19:00

Ikke alt er elendighed i næste års kommunebudget. Der blev også plads til både svømmehaller, nye boliger og andet. Her er de største nye initiativer, der bliver taget.

Ældreplejen, ny struktur

0 kroner (22,6 millioner kroner i 2025)

Arbejdet med at organisere ældreplejen på en ny måde er allerede langt og bliver her tilført store beløb at komme i mål for. I alt godt 10 millioner kroner ekstra er på forhånd sat af i 2026 og 2027.

Nyt børnehus i Rønne

18 millioner kroner over fire år

Bornholm mangler børnepasning, og ikke mindst mangler der pladser i Rønne. Det samlede beløb herover dækker både anlægs- og driftsudgifter.

Havne, renovering

5 millioner kroner

I alt 20 millioner kroner over fire år.

Svømmehal i Rønne

5 millioner kroner (igen i 2025, 15 millioner kroner i 2027)

Rønne Svømmehal er nedslidt, men den ambitiøse mulige afløser i skikkelse af det planlagte vandkulturhus ved Rønne Havn er ikke sikret finansiering endnu. En svær balancegang mellem kortsigtede og langsigtede hensyn endte med, at Rønne Svømmehal nu skal renoveres for samlet 10 millioner over to år – og at der dernæst bliver sat 15 millioner af til det mulige vandkulturhus.

Erhvervsklasse

333.000 kroner (800.000 kroner fra 2025)

Erhvervsklassen for elever på 9. årgang, der er mere praktiske end boglige, har været en fin succes, og nu kommer der så endnu en, denne gang for elever på 8. årgang. Blev trods den ret beskedne udgift præsenteret som et stort plus af flere partier bag budgetforliget.

Fraflytteranalyse

300.000 kroner

Hvorfor vælger nogle tilflyttere at flytte fra Bornholm igen? Det håber forligspartierne at blive klogere på nu.

Byggesager

650.000 kroner

For at få mere skub i byggesagerne får Byg tilført 650.000 kroner ekstra.

 

Boliger på DGI-stadion

518.000 kroner (også i 2025)

Skal det endelig lykkes for et projekt at blive til virkelighed på det gamle landsstævnestadion udenfor Rønne? Nu sætter partierne bag budgetforliget i hvert fald de første penge af til at planlægge for boligbyggeri. Bo-42 er på spring med et konkret projekt.

Nye boliger

0 kroner (7,3 millioner kroner i 2025 og 19 millioner året efter)

Kommunens tilskud til nye almene boliger bliver givet i form af det såkaldte grundkapitaltilskud, som der her bliver afsat et par ret store bidder af til: Flest penge vil der være til rådighed i 2026, hvor pengene er målrettet boligbyggeri på DGI-grunden udenfor Rønne.

Parrådgivning

200.000 kroner

En af de to absolutte mærkesager for Bjarne Hartung Kirkegaard (KD), der skiftevist ser dem enten komme på budgettet eller forsvinde ud af budgettet, afhængigt af om han deltager i forliget eller ej. Den (dyrere) kommunale støtte til at passe børn i eget hjem fik Hartung ikke med i år – men han fik de to gratis kurser for bornholmske par, der er truet af skilsmisse.