Bornholm skal spare massivt uden et grundlag at gøre det på

Bornholm skal spare massivt uden et grundlag at gøre det på
Linda Kofoed Persson (DF) mener, at det kan blive en meget stressende proces at lægge det kommende budget. Arkivfoto: Berit Hvassum
BAGGRUND | ABONNENT | 3. AUG 2022 • 05:30
Jakob Marschner
Journalist
BAGGRUND | ABONNENT
3. AUG 2022 • 05:30

For en måned siden stod det klart, at sparekravet på næste års kommunebudget ikke bliver 47 millioner kroner, men nærmere op mod 120 millioner. Men borgmesteren tog på ferie uden at bestille et ekstra sparekatalog. Flere undrer sig, og DF er bekymret og siger, at det haster.

Bomben sprang en torsdag lidt ud på eftermiddagen. 1. juli fik borgmester Jacob Trøst (K) og kommunens øverste ledelse at vide, at sparekravet på næste års kommunebudget vil blive omkring 70 millioner kroner højere end de ventede 47 millioner, i alt lige omkring 120 millioner kroner.

De 70 millioner forsvandt med et pennestrøg, meldt ud af Indenrigsministeriet som det samlede resultat af tre faktorer: Regeringens økonomiaftale med kommunerne, næste års skattegrundlag – og kommunernes indbyrdes udligning.

Næste formiddag holdt Jacob Trøst et møde på en time med kommunens økonomer. Men mødet mundede ikke ud i, at borgmesteren bestilte et nyt sparekatalog. Så nu ser Bornholm i møde at skulle spare 120 millioner kroner, men kommunalbestyrelsen har stadig kun set spareforslag for 47 millioner.

Mødet med økonomerne var blandt borgmesterens sidste embedshandlinger, før han tog på ferie. Med nu kun en måned til forliget om næste års kommunebudget skal falde på plads, er særligt Dansk Folkeparti nervøs ved risikoen for at skulle spare i blinde i starten af september.

– Vi har en udfordring med, at der ikke blev bestilt et supplerende sparekatalog. Hvis borgmesteren ikke tager en borgmesterbeslutning om at få udarbejdet et supplerende sparekatalog, vil vi få problemer med at lave et budget, siger gruppeformand Linda Kofoed Persson (DF).

– Jeg synes, at vi er på bagkant med det. Det begynder at haste. Det kan blive en enormt stressende proces at lave et budget, siger hun.

– Jeg har for nylig, meget nylig, haft en snak med Jacob om de her ting. Han er sådan set ikke uenig med mig. Han er bare også meget uerfaren.

Arbejdet kan være i gang

Linda Kofoed Persson begrunder sin nervøsitet med, at det normalt tager flere måneder at udarbejde et sparekatalog. Det er tid, der ikke længere er til rådighed, og som knapt nok var det, da de 70 millioner kroner forsvandt, uden at der blev reageret på det.

– De forslag, som man putter i et sparekatalog, skal undersøges og konsekvensberegnes først. Det er forslag, der har betydning for folk, og når tingene har betydning for folk, skal vi gøre det ordentligt, siger Linda Kofoed Persson.

– Hvis vi som partier skal lave et budget, skal vi have et grundlag at gøre det ud fra. Det er ikke helt fair vilkår for os at skulle lave et budget, når vi nu kan se, at det eksisterende sparekatalog ikke vil slå til, siger hun.

Selvom et kommunalt embedsværk normalt aldrig vil begynde at udarbejde spareforslag uden at være blevet bedt om det af politikerne, fortæller Linda Kofoed Persson, at hun er overbevist om, at det var præcis, hvad ledende embedsfolk i regionskommunen gjorde for en måned siden.

– Vi har så dygtige medarbejdere, at jeg ikke er i tvivl om, at nogle af dem selv er gået i gang med at se på, hvor vi ellers kan spare. Simpelthen fordi de kan se, at tiden er knap, og at de nok vil blive bedt om det alligevel på et tidspunkt, siger hun.

Undren i andre partier

Også i andre partier i kommunalbestyrelsen er der en undren at spore over, at der ikke med det samme blev reageret på, at næste års kommuneøkonomi bliver så meget forringet, som det stod klart for en måned siden.

– Det kunne have været smart, hvis vi havde haft et supplerende sparekatalog at forholde os til. Da vi holdt gruppemøde for nylig, sagde vi til hinanden, at det jo er meget godt at have et sparekatalog på de her 47 millioner at forholde os til. Men er det nok? Holder det? siger gruppenæstformand Claus Larsen-Jensen (S).

– Det gør det jo nok ikke. Og når det ikke bare er 47 millioner kroner, men meget mere, der skal spares, så har vi jo et problem, siger han.

Venstre og Bornholmerlisten vælger foreløbig at tro det bedste om situationen.

– Borgmesteren må jo være sikker på, at han kan få enderne til at nå sammen med det, som han nu har. Det er borgmesteren, der er ansvarlig for økonomien og for, at vi får landet et budget, der hænger sammen. Jeg går da ud fra, at han og kommunens administration er tryg ved det, når de vælger at gå på ferie uden at have bestilt et større sparekatalog, siger gruppeformand Søren Schow (V).

– Jeg forventer da, at borgmesteren ved vores andet budgetseminar den 18. august har nogle bud på, hvordan vi kan komme i mål. Men jeg er også spændt på, hvordan forløbet bliver den 18. august. Vi har jo ikke en gang en hel arbejdsdag til det sidste budgetseminar, siger gruppeformand Kirstine van Sabben (BL).

– Hvis jeg havde været borgmester, tror jeg, at jeg ville have hevet fat i kredsen af gruppeformænd for at høre, hvad de ville gøre, og om der for eksempel skulle bestilles et nyt sparekatalog. Men det er jo ikke det letteste budget, og Jacob har jo heller ikke prøvet det før. Men så kan han jo trække på de af os, der har, siger hun.

Det var tirsdag ikke muligt at få en kommentar fra borgmester Jacob Trøst.