Ansatte i ældreplejen siger åbent fra: At flytte folk rundt giver ringere pleje

NYHED | ABONNENT | 27. NOV 2023 • 16:30
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
27. NOV 2023 • 16:30

Tre ansatte i ældreplejen står frem og protesterer mod den nye struktur, der koster job og flytter ansatte rundt. Vi taler på vegne af 250 kolleger, siger de tre, der trodser frygten for at havne i chefens sorte bog. Dér er nogle allerede havnet, siger de.

Hold op med at fjerne stillinger og flytte rundt på ansatte i ældreplejen. For det vil føre til stressede medarbejdere, spild af kommunens penge – og i sidste ende til ringere pleje af de ældre.

Det opfordrer tre af ældreplejens ansatte til, efter at en større rokade i sidste uge blandt andet førte til, at 24 ansatte blev bedt om at arbejde i en anden by på Bornholm.

Modsat hvad Malene Borby Larsen, Kim A. Larsen og Tina Carstensen skriver, er der dog ikke tale om, at 48 ansatte mister deres job. Det gør kun otte ifølge kommunen. Tværs over flere centre (og ikke kun Center for Ældre) bliver i alt 48 medarbejdere berørt af rokaden, oplyste regionskommunen i sidste uge.

Malene Borby Larsen, Kim A. Larsen og Tina Carstensen fortæller i et åbent brev sendt til Bornholms Tidende, at de bag sig har "en gruppe på cirka 250 medarbejdere, hvis formål er at protestere mod omstruktureringer, besparelser, nedlæggelse af 48 stillinger og forringet arbejdsmiljø."

De tre ansatte fortæller også, at de ved at stå åbent frem vælger at se stort på, at kritiske medarbejdere i ældreplejen er blevet mødt med repressalier, når de har været kritiske.

"Det er meningen, at gruppen skal give medarbejderne mulighed for frit og trygt at kunne ytre sig uden at skulle frygte at havne i den berygtede "sorte bog". Selvom der allerede er eksempler på medarbejdere, som er blevet kaldt ind til en "venlig samtale" på chefens kontor", skriver Malene Borby Larsen, Kim A. Larsen og Tina Carstensen.

Mange tab på én gang

At flytte rundt på medarbejderne fører til ringere trivsel og i sidste ende til dårligere ældrepleje, skriver de tre ansatte også.

Som det mest indgribende eksempel nævner de en medarbejder, der i sidste uge blev flyttet fra dagvagter på et plejecenter i Rønne – til aftenvagter i hjemmeplejen i Hasle. Tre forandringer på én gang, alle med effekt fra nytår.

"Vi mener, at omplaceringen af medarbejdere uden tvivl påvirker arbejdstilfredsheden i negativ retning", skriver Malene Borby Larsen, Kim A. Larsen og Tina Carstensen.

"Det her handler om, at medarbejdere bliver hevet ud af deres kollegiale relationer. Det handler om, hvordan man får familielivet til at hænge sammen, og det handler ikke mindst om den enkelte medarbejders økonomi."

De tre ansatte taler også om "et helt vanvittigt spild af skatteydernes penge", der i deres øjne kun vil føre en dårligere ældrepleje og en endnu sværere fremtid med sig.

"Disse besparelser fører til færre varme hænder. Den enkelte medarbejder skal løbe hurtigere, der er mindre tid hos den enkelte borger, fagligheden vil falde, arbejdsglæden udebliver, og medarbejderne bliver mere stressede", skriver de.

"Dette vil uundgåeligt få sygefraværet til at stige indenfor sosu-området, som i øvrigt allerede er blandt landets højeste, hvis ikke det højeste."

Sidste uges rokade i ældreplejen kommer, fordi også ældreplejen skal spare penge med næste års kommunebudget. Rokaden udmønter Center for Ældres del af spareøvelsen.