Man skal stole på sig selv og tage nogle chancer

Man skal stole på sig selv og tage nogle chancer
Stig Nielsen blev fabrikschef for Espersen Consumer i Hasle for otte år siden – tirsdag fylder han 50 år. Foto: Holger Larsen
DAGENS NAVN | ABONNENT | 20. DEC 2022 • 05:30
Holger Larsen
Journalist
DAGENS NAVN | ABONNENT
20. DEC 2022 • 05:30

Stig Nielsen, fabrikschef på Espersen Consumer i Hasle, fylder 50 år tirsdag den 20. december.

Fortæl om dit arbejdsliv?

– Jeg er uddannet klejnsmed i Tejn Smedeforretning. Jeg var derefter tre måneder på slagteriet, hvor jeg lærte meget. Jeg kom til Brødrene Anker i Hasle, hvor jeg var til og fra i 10 år. Jeg var i den periode også en tur på en boreplatform i Nordsøen i et år, og jeg var et år i Canada, hvor jeg arbejdede i oliebranchen.

– Jeg kom til Espersen i 2003, så jeg har snart været her i 20 år. Jeg startede som værkførerassistent, så blev jeg teknisk chef og derefter teknisk chef med ansvar for Polen. Jeg har været med til at bygge vores fabrik i Rusland, og for otte år siden blev jeg fabrikschef med både ansvaret for teknikken og produktionen.

– Jeg arbejder i dag også med miljøområdet for alle seks fabrikker i Espersen, og for halvdelen af koncernen har jeg også et ansvar for contingency cost improvement, at vi konstant forbedrer os. Jeg har et team i Polen, og jeg er ret meget dernede.

– Jeg rejser også en del rundt til de andre fabrikker i Espersen for at hjælpe til, så godt jeg nu kan.

 

Hvad er dine opgaver som fabrikschef hos Espersen Consumer (tidligere Espersen Færdigvare, red.) i Hasle?

– Det er et langt stykke hen ad vejen at lytte og binde alle de gode ideer sammen og prøve at få det bedste ud af det, vi arbejder med, og så at gøre lidt bedre i morgen.

 

Hvad indebærer det?

– Det betyder nok, at man skal være ret dedikeret til det, og man skal have en stor interesse i at ville en virksomhed og et set-up, som vi har. Jeg kigger sjældent på uret. Nogle dage er lange, andre dage er lidt kortere. Jeg kan lide mit arbejde, og jeg kan lide at arbejde med mennesker.

 

Hvor stor en virksomhed er det?

– Espersen Consumer består af tre fabrikker. En i Hasle og to i Polen. Det er de tre fabrikker, hvor man producerer færdigvarer. Vores processer ligner hinanden, og dermed kan vi hjælpe hinanden. Det er så min rolle at finde ud af, hvordan vi kan støtte hinanden i, hvordan vi gør tingene og bliver bedre.

– Vi er 36 medarbejdere i Hasle, hvor vi producerer til 43 lande i Europa. Vores tonnage er på cirka 55 tons om dagen, fem dage om ugen. Det er 100 procent produktion til McDonald’s, Filet-O-Fish og fiskepinde. Det er en meget fin, lille fabrik, vi har på Bornholm, og vi er meget stolte af den.

 

Havde du forestillet dig, at du skulle være chef for en fabrik?

– Nej, det havde jeg ikke drømt om. Jeg havde ikke tænkt andet, end at jeg skulle det, jeg tror, at jeg var ret god til: At være håndværker. Men man ved ikke altid, hvad fremtiden bringer. Jeg tror bare, at man skal være glad og positiv, så kommer ting til en.

 

Du har vel også måttet kæmpe dig frem og lære nye ting undervejs?

– Ja, det er rigtigt. Jeg har et motto, der hedder learning by doing, og jeg har hjemmefra lært at arbejde hårdt. Jeg tror ikke, at man kan nå det, jeg har gjort, uden at arbejde hårdt.

– Man skal turde tage de beslutninger, der skal tages, for at kunne lykkes, og man skal stole på sig selv. Man skal springe lidt ud i nogle ting og tage nogle chancer.

– Men selv om jeg arbejder mange timer, har jeg stadig et fantastisk liv. Jeg sover helt fantastisk, uanset hvor travlt der er. Jeg tager telefonen, når den ringer. Jeg løser opgaver, når de skal løses.

 

Hvad er det, du så godt kan lide ved jobbet?

– Der er aldrig to dage, som er ens. Der er en myldren på mit kontor hele tiden. Der sker hele tiden noget. Ind imellem rejser jeg og bliver dygtigere, og jeg har også muligheden for at gøre andre dygtigere. Det passer mig rigtig fint.

 

Hvilke udfordringer er der for jer i denne tid, efter coronaen, med krig i Europa og inflation?

– Man kan ikke se verden så tydeligt, som vi kunne tidligere. Historikken er forsvundet, og en ny dagligdag er kommet til, hvor det er svært at forudsige, hvad der sker.

 

Hvad laver du i din fritid?

– Det aller vigtigste er min familie. Jeg er beriget af at have to fantastiske døtre, og jeg har fået en dejlig kæreste.

– Jeg har sammen med nogle gode kammerater to både, en i Hasle og en i Helligpeder, og dyrker lidt kystfiskeri. Jeg hygger mig også med at gå på jagt.

– Vi har en lille cykelklub i Hasle, hvor jeg er formand. På grund af corona valgte vi at drosle lidt ned. Men til foråret skal cyklerne frem igen, og vi skal igen arrangere Nordbornholm Rundt.

– Jeg har været i Hasle Brandvæsen i cirka 15 år, indtil stationen blev lukket. Nu er jeg så heldig at være med i Kystredningstjenesten i Rønne og bruger en del af min fritid der.

– Så jeg har nok at tage mig til.

 

 

Stig Nielsen

Fylder 50 år tirsdag den 20. december.

Født i Tejn, vokset op i Tejn, Østermarie og Rø.

Boede i mange år i Hasle. Er nu flyttet til Rønne, hvor han bor sammen med sin kæreste, Lotte.

De har fem børn tilsammen.