Man kan da ikke holde op, når der bliver klappet af en

Søren Sillehoved fylder 80 år, men har ingen planer om at stoppe med at guide turister rundt i den bornholmske natur og historie.
Søren Sillehoved trækker en lille smule på det ene ben, fordi han har fået en ny hofte. Men ellers går han frisk til i Arboretet i Almindingen, hvor han på sin livlige facon med hjælp af masser af fagter fortæller historier om de mange træer, fugle, sommerfugle, stenen "Annas kæreste", og hvad vi eller møder på vejen.
Søren Sillehoved kan simpelthen ikke lade være med at fortælle. Han elsker det, og reporterens spørgsmål om hans arbejde som naturvejleder fører på forunderlig vis konstant frem til nye, gamle historier.
Naturvejlederen har da heller ingen tanker om at skulle stoppe med at guide eller fortælle historier, selv om han i dag, søndag den 14. juli, fylder 80 år.
– Nej, for jeg er kommet på den rette hylde, siger han og lægger ikke skjul på, at det var han ikke tidligere.
– Jeg er fra en tid, hvor det var fars vilje og mors drøm. Men det var ikke min drøm. Men dengang bestemte forældrene, hvad man skulle være. Da de havde en tøjforretning på torvet i Rønne, havde jeg ikke noget valg, fortæller Søren Sillehoved, der som ung blev uddannet i tøjbranchen.
Skæbneopringningen
– Jeg var blevet gift med Gitte i Ringsted, vi boede til leje i et kælderværelse, og jeg arbejdede i Slagelse, da jeg fik skæbneopringningen. Min far var blevet syg, og jeg skulle overtage forretningen. Vi kom i 1968 hjem til det, der viste sig at være en synkende skude.
– Så måtte vi bare knokle. Men hele tiden følte jeg mig ude, fordi min interesse siden barndommen var naturen. Jeg ved ikke, om det var Gud eller skæbnen, men lige pludselig stoppede butikken, og jeg skulle videre med livet, siger Søren Sillehoved.
– Vi blev arbejdsløse. For at få dagpenge, skulle man på kursus. Jeg sagde, at jeg gider da ikke gå på kursus, jeg har haft 30 ansatte, så jeg ved godt, hvordan man kommer videre med livet. Men jeg skulle på kursus, og jeg mødte op på Missionshotellet sammen med andre arbejdsløse, og ind trådte lederen af kursustjenesten, en mand, som lige havde stiftet Kaospiloterne i Aarhus, fortæller Søren Sillehoved om den senere kulturminister Uffe Elbæk.
– Vi fik udleveret et ark, hvor vi skulle skrive vores interesser på. Jeg skrev om min interesse for naturen. Kursuslederen sagde: Du skal da være naturvejleder. Det kan jeg da ikke blive – jeg er ikke biolog, jeg er heller ikke skolelærer. Det finder jeg ud af, sagde han, og det gjorde han. Jeg kom på skovskole og blev naturvejleder.
Søren Sillehoved er i sit es, når han flere gange om ugen – fra påsken til efterårsferien – har gæster med ude på tur. Foto: Brian Christensen / Forlaget Hakon Holm
30 års jubilæum
Han fyldte 50, mens han var i gang med uddannelsen, og nu nærmer 30 års jubilæet sig for, at Søren Sillehoved kom på den rette hylde.
– Vi var 25 på uddannelsen. Af dem er der to aktive naturvejledere tilbage. Thomas Guldbæk og den ældste, mig – fordi jeg simpelthen ikke kan lade være.
– For mig er det en frihed at komme ud at guide for folk. I mange år solgte vi frakker, og der var aldrig nogen, der klappede, når de havde købt en frakke. Men det gør deltagerne på mine ture, og man kan da ikke holde op, når der bliver klappet af en...
– Jeg får frisk luft, motion, jeg elsker at gå i naturen, at tale om livet og fuglene.
Søren Sillehoved har mange yndlingssteder på Bornholm. Arboretet, den forstbotaniske have, med en stor samling af forskellige træer, er et af dem, og her har naturvejlederen og reporteren taget plads ved Juni-Ichi Inoues skulptur i bornholmsk granit, "Meditative place", som er udformet som et bord og fire stole.
Hvordan har du udviklet dig som naturvejleder i de 30 år?
– Bortset fra Frede Kjøllers udgivelser fra 1950’erne, var der ikke lavet nogle vandretursbøger om Bornholm, så jeg skrev i rap tre bøger, og det gik slag i slag. Det gjorde mig hele tiden dygtigere til at guide og fortælle alle historier om Bornholm uden at bruge manuskript, for jeg har selv skrevet historierne i mine bøger, og når man selv har skrevet teksten, husker man den bedre.
Har trappet ned
– Da jeg var mest aktiv, for 20 år siden, havde jeg 10 ture om ugen fra påsken til efterårsferien. Det har jeg ikke længere. I denne uge for eksempel har jeg tre ture, fortæller fødselaren.
I dag er der mange om buddet, og siden Sillehoved startede er både middelaldercentret og Natur Bornholm kommet til med deres eget udbud af ture.
Søren Sillehoved nøjes i dag med at udbyde tre ture. Hver mandag er der byvandring "gennem det gamle Rønne", han har ture "til Ekkodalens skjulte grotter" og en troldetur – "en oplevelse for børn og barnlige sjæle".
– Da jeg så, hvad der foregik for børn, tænkte jeg, at Bornholm er ikke kun mad og kunst. Det skal også være sjovt. Så jeg er begyndt at lave nogle troldeture fra Christianshøj, siger han.
– Det er kun dem, der tror på dem, der ser de underjordiske. Jeg ser dem alle vegne, siger Søren Sillehoved.
Dertil kommer en masse bestillinger af private vandreture, og foredrag, hvor han blandt andet har været i de forskellige bornholmske hjemstavnsforeninger.
– Jeg kan ryste en tur ud af ærmet, uden manuskript, siger han.
Det foregår altid på dansk og kun på dansk.
– Jeg bliver nogle gange spurgt, om jeg vil guide på engelsk. Men nej tak. For den måde, jeg guider på er underholdende, og jeg vil ikke få det hele med på engelsk.
Ingen løgnehistorier
Det er sket, at nogle har ment, at du ikke har været helt historisk korrekt. Hvad siger du til det?
– Der er altid nogen, der har andre meninger. Jeg er tro mod historien, men er nødt til at skrive den op til nutidens sprog. Jeg fortæller ikke løgnehistorier, men jeg fortæller altid, hvis det er sagn, og dem ved vi jo ikke, om er rigtige.
Søren Sillehoved glæder sig over udviklingen, hvor der aldrig har været så mange mennesker ude i naturen, som der er i dag, og at han kan bidrage med at underholde og oplyse.
– 600.000 turister besøger Bornholm. Nogle vil spise på trestjernede restauranter, nogle vil opleve kunst, og andre vil gå i naturen. Der er masser af natur på Bornholm, og fordelen er, at afstandene er så små. Man kan gå en tur i Ekkodalen, og et kvarter efter være på Dueodde – en af verdens bedste strande, uden tang og uden ebbe og flod. 10 minutter senere igen kan man gå og shoppe i Nexø...
Søren Sillehoveds opmærksomhed er blevet afledt:
– Der fløj en kejserkåbe, udbryder han, da en sommerfugl flakser rundt i baggrunden.
– Jeg har mine antenner ude. Jeg har hørt otte forskellige fugle, mens jeg har siddet og snakket med dig.
Han peger rundt:
– Der sidder en bogfinke, der er en løvsanger, derinde sad en lundsanger, så skriger sangdroslen, og der er solsortene og så videre.
Har skrevet 14 bøger
Årets gang for Søren Sillehoved er naturvandringer fra det tidlige forår til ud på efteråret, mens vinteren bruges på at skrive.
For en måned siden udkom hans bog nummer 14, "Gamle historier, sagn og fakta – om Bornholm". Flere af bøgerne er oversat til engelsk og tysk. Ud over egne bøger har han bidraget til andre udgivelser.
Fødselaren har i mange år været naturskribent i Bornholms Tidende, hvor han inspirerer læserne til at tage ud på oplevelser i naturen.
Interesserer du dig også for naturen ude i verden?
– I mange år har min kone og jeg rejst verden rundt om vinteren. Det sjove er, at jeg kan dyrke min interesse alle vegne. Vi har været i Sydamerika, hvor vi i Amazonas gik en junglevandring. Jeg har været i Afrika mange gange, på Bali og andre steder. Hvert efterår er vi som trækfugle og tager med stærene mod vest til Tøndermarsken og skal bo i Ribe og opleve sort sol.
Derfra min verden går
Når du har været ude i verden, hvad er det så, der gør den bornholmske natur og historie til noget særligt?
– Det er simpelthen, fordi her er jeg født. Mange siger til mig, at hvor er du heldig, at du bor på Bornholm, hvor der er så meget smuk natur. Så siger jeg, at det absolut smukkeste sted i verden er, der hvor du bor. Det er der du er hjemme, det er dit sted og derfra, at din verden går.
Gitte og Søren Sillehoved har tre børn, otte børnebørn og fire oldebørn.
– De bor ovre allesammen. Hver gang vi skal til fødselsdag, skal vi med færgen. Det har vi vænnet os til.
– Det værste ved at fylde 80 er, at der er så meget teknik, som de unge legende let kan klare. Jeg kan godt forstå, at mange ældre er glade for at have deres børnebørn på Bornholm, for så kan de hjælpe med computer og mobiltelefon, siger fødselaren.
80 års fødselsdagen fejres sammen med familien.
Ny turbog
"Gamle historier, sagn og fakta" udkom på Forlaget Hakon Holm den 7. juni.
Det er en turbog fra Søren Sillehoved om 100 steder på Bornholm med forunderlige fakta og gamle historier og sagn.
Bogen fortæller om både kendte og ukendte seværdigheder på Bornholm og Christiansø.
– Jeg har indsamlet historier og sagn, siden jeg startede som naturvejleder i 1994, og gemt dem alle i en mappe. De bedste er nu kommet med i bogen her.
Bogen kommer blandt andet med forklaringer på nogle af øens vulgære og mærkelige stednavne. Den fortæller også om bornholmske personligheder, som stod bag nogle bemærkelsesværdige gerninger i øens historie. Dertil drysser Søren Sillehoved ud af sin viden om særlige planter, fugle, moser, klipper og grotter. Samt historiske bygninger og borganlæg, gådefulde helleristninger og minder fra øens kultur og industrihistorie.
Søren Sillehoved er naturvejleder, forfatter, skribent, fotograf og feltornitolog. Han er født og bosat i Rønne.
Hvad er meningen med et forsvar?

MEST LÆSTE
Kold kommunikation


Å rekorera
(med tryk på tredje stavelse) at rekvirere.
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration