Samlet pris for energiø nærmer sig 70 milliarder kroner

MILJØ | Onsdag 7. september 2022 • 15:30
Henrik Nielsen
Journalist
MILJØ | Onsdag 7. september 2022 • 15:30

Opdateret: Efter en yderligere gennemgang af tallene er der tale om en samlet udgift på 70 milliarder kroner. Tidligere fremgik det, at det var 100 milliarder kroner. Forskellen skyldes, at investeringer i elinfrastruktruen var inkluderet i de 70 milliarder kroner.


Det er den store pengekasse, der skal frem for at betale for etableringen af Energiø Bornholm. Det har tidligere været fremme, at statens Energinet forventer, at det vil koste 16,9 milliarder kroner at anlægge elinfrastrukturen til Energiø Bornholm. Den samlede pris bliver dog fire gange højere.

Det fremgår af et svar fra klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) til folketingsmedlem Peter Juel-Jensen (V), som har spurgt, hvor stor den samlede investering i Energiø Bornholm bliver.

"De samlede investeringer for Energiø Bornholm forventes med de nuværende oplysninger at beløbe sig til sammenlagt cirka 70 milliarder kroner", svarer Dan Jørgensen.

Af de samlede investeringer forventer klima-, energi- og forsyningsministeren på nuværende tidspunkt, at cirka 46 milliarder kroner går til etableringen af tre gigawatt havvind, det vil sige cirka 15 milliarder kroner per gigawatt. Herudover følger investeringer i elinfrastruktruen, som på nuværende tidspunkt estimeres til cirka 24 milliarder kroner.

I forhold til elinfrastruktruen er der indgået en politisk aftale med Tyskland om at fordele udgifterne ligeligt. Det vil sige, at Danmark og Tyskland betaler cirka 12 milliarder kroner hver. Dan Jørgensen bemærker, at fordelingen af investeringerne mellem Energinet og tyske 50 Hertz fortsat er under forhandling.

Ministeren understreger, at de angivne estimater er udtryk for de på nuværende tidspunkt tilgængelige oplysninger, og at de er behæftet med stor usikkerhed, idet der er tale om et stort projekt med en relativ lang tidshorisont, hvor flere forskellige aktører vil foretage de relevante investeringer.

"Estimaterne er således meget følsomme over for for eksempel råvarepriser, udvikling i leverandørkæder, valg af mølletyper, teknologiudvikling med videre", skriver Dan Jørgensen til Peter Juel-Jensen.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT