Problemet er bare, at jeg ikke kender særlig mange retter, der er bornholmske, eller som folk forbinder med bornholm. Derfor lavede Tommy Kaas et opslag på Tidendes Facebookside i denne uge, hvor han spurgte om, hvilke retter folk forbandt med Bornholm. Jeg skal da lige love for, at der kom gang i den. Der kom over 200 kommentarer på under to timer. Ristepølser, gudhjemmadøppa, sildesalat og mange mange flere, men det, der gik igen i allerflest tilfælde var:
Saltstegt sild. Naturligvis!
Hele idéen med disse kulinariske weekendartikler i 2023 er, at vi gerne vil udforske og forny det bornholmske køkken sammen med Tidendes læsere. Så hvis I ligger inde med gamle familieopskrifter, livretter eller måske en særlig kage, som man kun spiser til specielle højtider, så send dem endelig vores vej. På den måde kan vi sammen kortlægge bornholmernes livretter gennem tiden.
Jeg ved godt, at der allerede findes en bog, der hedder Bornholmernes Mad, og den har jeg da også ladet mig inspirere af flere gange. Problemet med de retter er, at de minder meget om hinanden. Samtidig er det også meget gamle retter, og det behøver vores retter ikke at være – de kan godt, men det er ikke et must.