Hvis vores fælles projekt bliver lige så godt, som både jeg og mine kumpaner er overbeviste om, så kan det jo være, at det hele bliver samlet i en bog, som kommer ud til jul – en bog med bornholmernes egen mad.
Der kan ikke være nogen tvivl om, hvad vi skal starte med. Jeg ved ikke om det er en juleting, eller en helårsting. Jeg nyder den både sommer og vinter. Den saltstegte sild.
Da vi blev enige om at prøve det her koncept, sagde Tommy Kaas: Det er sjovt, men du piller ikke ved den saltstegte sild. Det har jeg næsten heller ikke gjort. Problemet med den ret er, at det er den bruneste ret. Det er faktisk kun lige rødbederne, der giver den et minimalt pift. En anden ting ved saltstegt sild er, at hvis man skal følge dogmet med surt, sødt, salt og bittert, så er vi næsten i mål, men kun næsten. Der er nemlig ikke noget decideret bittert element. Søde løg, salt fisk, sure/søde rødbeder og sur sennep. Det eneste, der kan være en lille smule bitteret, er rugbrødet.
Derfor her jeg tilføjet olivenolie og persille, som sammen kan komme med det rette modspil og gøre retten endnu bedre.
I stedet for at skære rødbederne ud i tern eller beholde dem i skiver, har jeg blendet dem med olivenolien.