Politi slår til mod brugere af lyssky app anvendt til narko og drab

18. SEP 2024 • 11:44UDLAND

Kun via særlige smartphones solgt til over 10.000 kroner kunne man tilgå lyssky app med hundredvis af brugere.

Personer fra Italien, Irland, Sverige, Canada og Australien er blevet anholdt i en international aktion mod brugere af en beskedapp anvendt i den kriminelle underverden.

Det oplyser myndigheder onsdag.

Appen Ghost - en slags WhatsApp for kriminelle - blev skabt for ni år siden.

Den kunne kun tilgås via modificerede smartphones med en pris på over 10.000 kroner, og den blev ifølge politiet brugt til blandt andet narkohandler og at bestille drab.

Personen, som er mistænkt for at lave appen, omtales af myndighederne som en 32-årig australsk "computernørd". Vedkommende er nu anholdt.

Appen blev over for de formodede kriminelle præsenteret som umulig at hacke sig ind i. Den havde angiveligt hundredvis af brugere i Europa, Mellemøsten og Asien.

Men myndigheder havde skaffet sig adgang til netværket og kunne følge med, mens der blev diskuteret, hvidvask, drab og alvorlig vold.

Tirsdag og onsdag har de så slået til mod kriminelle i en række lande.

I alt har politimyndigheder i ni lande været involveret i aktionen. Det siger den administrerende direktør for Europol, Catherine De Bolle.

- I dag har vi tydeliggjort, at uanset hvor skjulte kriminelle tror, at de er, så kan de ikke undslippe vores fælles indsats, siger hun.

Med i den høje pris på appen fulgte blandt andet et abonnement på seks måneder til Ghost og teknisk support, oplyser australsk politi onsdag.

Det var krævet, at brugere fik sig et løbende abonnement til tjenesten.

Fransk politi har også spillet en vigtig rolle i sagen. De var med til at spore skaberen af appen til Australien og bidrog sammen med lokalt politi til at slå til mod platformen.

Efter at have lavet appen kom den australske ophavsmand jævnligt med softwareopdateringer. Men i 2022 lykkedes det australsk politi at få adgang til det krypterede indhold på tjenesten via opdateringerne.

I to år fulgte myndighederne med, mens Ghost blev mere populær, og der flittigt blev udvekslet beskeder på tjenesten. Blandt andet blev der opsnappet mere end 50 dødstrusler, som politiet siger, at det var i stand til at forhindre i at blive udført.

Alene i Australien var der 376 telefoner med Ghost på.

/ritzau/AFP

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT