Sveriges regering har vundet kampen mod inflation

19. SEP 2024 • 09:44UDLAND

Regering vil fremover have fokus på investeringer, som kan gøre Sverige rigere og mere sikkert.

Den svenske regering fastslår i en erklæring torsdag, at kampen mod inflation i Sverige er vundet. Regeringen vil fremover have fokus på investeringer, som kan gøre Sverige rigere og mere sikkert for kommende generationer.

- Vi er inde i en periode, hvor vi stadig har lavkonjunkturer, siger den svenske finansminister, Elisabeth Svantesson, som dog beskriver disse som "relativt milde".

- Men denne periode bliver lang, siger hun.

Den svenske finansminister understreger imidlertid, at det er positivt, at inflationen synes på vej væk, hvilket er en prioritet for regeringen.

- Nu er den bekæmpet, og det er vigtigt, at vi ser lyset for enden af tunnelen, siger hun.

Sveriges borgerlige regering, som består af Moderaterna, Kristdemokraterna og Liberalerna, spår nu, at den svenske økonomi kommer op i betydeligt bedre fart i det kommende år. Den forudsiger, at BNP vokser med 2,5 procent næste år og 3,2 procent i 2026. I år bliver der tale om en beskeden vækst på 0,8 procent.

Inflationen ventes at falde 2,8 procent i snit i år til 0,9 procent næste år.

I budgettet for 2025 prioriterer regeringen reformer inden for tre hovedområder: styrkelse af husholdningernes købekraft, øget vækst og genoprettelse af "arbetslinjen", hvilket betyder prioriteringer af nye job til ledige frem for understøttelse.

I prognoserne ventes der dog først et tydeligt faldt i arbejdsløsheden i 2026.

Men satsningerne kommer til at koste, og den svenske stats finanser ventes at gå tilbage fire år træk - fra 2023 til 2026 i henhold til finansministeriets prognoser.

/ritzau/TT

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT