EU sender indefrosset russisk milliardbeløb til Ukraine

19. SEP 2024 • 12:54UDLAND

1,2 milliarder kroner fra russiske aktiver går til Ukraine. Tyskland sender knap 3 milliarder kroner.

EU sender 160 millioner euro (1,2 milliarder kroner) til Ukraine, som tages fra indefrosne russiske aktiver. Pengene skal bidrage til at dække humanitære behov i den kommende vinter.

Det oplyser EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, torsdag - dagen før hun selv rejser på besøg i Kyiv for at møde præsident Volodymyr Zelenskyj.

Det er i forvejen besluttet af de store industrilande i G7-samarbejdet, at de skal bruge renter fra russiske aktiver til at yde milliardlån til Ukraine.

EU-landenes ambassadører har tidligere nikket ja til at bruge afkastet fra indefrosne russiske midler til at støtte Ukraine.

Samtidig skriver nyhedsbureauet AFP, at Tyskland vil godkende, at der sendes 397 millioner euro (knap 3 milliarder kroner) i militær støtte til Ukraine.

- På baggrund af den stadigt forværrede militære situation i Ukraine, er der en alvorlig risiko for, at Ukraine - uden betydeligt mere materiel støtte - kan blive besejret i dets forsvarskampagne, hedder det i et internt brev i den tyske regering. Her blev der torsdag blev talt om, at et beløb på 397 millioner euro nu kan sendes afsted og øjeblikkeligt må godkendes. Det skriver Reuters, som har set det interne brev.

Desuden er der i øjeblikket i EU ved at blive samlet et kraftværk til Litauen, som nu i stedet skal sendes til Ukraine, hvor de russiske styrker har ødelagt meget af strømproduktionen.

/ritzau/Reuters

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT