Rusland har ødelagt halvdelen af Ukraines energiforsyning

19. SEP 2024 • 12:28UDLAND

EU vil afsætte yderligere 1,2 milliarder kroner til Ukraine efter omfattende russiske bombardementer.

Rusland har ødelagt halvdelen af Ukraines energiinfrastruktur. Dermed har "millioner" af ukrainere nu kun begrænset adgang til strøm.

Det siger EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, på et pressemøde i Bruxelles.

EU vil derfor afsætte yderligere knap 1,2 milliarder kroner til at hjælpe Ukraine:

- Ukraine har mistet ni gigawatt af sin strømforsyning. Det svarer til strømforsyningen for alle de tre baltiske lande tilsammen. Det siger noget om Ruslands brutalitet, siger Ursula von der Leyen.

Af de 1,2 milliarder kroner kommer knap 450 millioner kroner fra en pulje afsat til humanitær bistand. Resten kommer fra indefrosne russiske midler.

En del af pengene skal gå til beskyttelsesrum og varmeapparater. Derudover vil EU investere i reparationer af den ramte energiforsyning og opføre nye anlæg med vedvarende energi.

- Rusland gennemførte i løbet af 12 timer et angreb med 230 missiler mod kraftværker og energiinfrastruktur. Dermed blev millioner af ukrainere efterladt uden strøm.

- Vi skal holde de modige ukrainere varme i løbet af vinteren og sørge for, at Ukraines økonomi kan fortsætte, siger Ursula von der Leyen.

Hun peger på, at eksempelvis solpaneler er sværere for Rusland at sætte ud af kraft, fordi de i modsætning til kraftværker er mere spredt.

- Samtidig vil det forberede Ukraines energiforsyning til mere vedvarende energi, siger von der Leyen.

Derudover vil et helt kraftværk i Litauen blive skilt ad og genopført i Ukraine for at skaffe mere strøm.

Det er samlet set målet, at EU vil genopføre og eksportere i alt 4,5 gigawatt strøm til Ukraine denne vinter. Det svarer til halvdelen af det, Rusland har ødelagt under invasionen.

Udmeldingen kommer, to uger før opvarmningssæsonen traditionelt begynder, når temperaturen normalt falder.

Derfor er det afgørende, at der bliver taget handling nu, siger Fatih Birol, der er administrerende direktør for Det Internationale Energiagentur (IEA).

- Når temperaturen falder, så vil efterspørgslen på el og varme til ukrainernes hjem, hospitaler og skoler stige.

- Det kan få store konsekvenser, som kan føre til, at ukrainere må flygte til andre dele af Ukraine, hvor de kan få ly og varme. Det er ekstremt vigtigt, at vi gør noget nu, siger Fatih Birol.

Ursula von der Leyen vil fredag rejse til Ukraines hovedstad, Kyiv, for at diskutere situationen med Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT