Sikkerhedsspecialist ser to veje til eksplosioner i Libanon

17. SEP 2024 • 21:25UDLAND

Flere er døde, efter at personsøger er eksploderet i Libanon. Specialist ser to måder, det kan være sket på.

Flere personer er døde og over 2700 er såret, efter at personsøgere tirsdag er eksploderet i hele Libanon, men hvad der har udløst det, står ikke klart.

Spørger man Jacob Herbst fra it-sikkerhedsfirmaet Dubex, og som er formand for Cybersikkerhedsrådet, er der to måder, det kan være sket på.

Den ene er et såkaldt "supply chain"-angreb, hvor man er lykkedes med at få placeret en sprængladning i søgerne et sted i forsyningskæden.

- Den anden mulighed er, at man har opdaget en svaghed eller fejl i de her søgere, som gør, at man for eksempel har kunnet få batteriet til at kortslutte og derved sprænge i luften, siger han.

Mindst 2750 personer er såret, og otte er døde, efter at personsøgerne, som blandt andet medlemmer af Hizbollah-militsen bruger, eksploderede.

Med de oplysninger, der er tilgængelige tirsdag aften, hælder Jacob Herbst mest til, at der er blevet placeret noget eksternt i personsøgerne.

- Der har været omtale af, at det er søgere, som de har modtaget for ikke så lang tid siden. Det tyder i min verden derfor på, at det har man fået sneget ind i de her søgere, og så er de blevet leveret.

Hizbollah anklagere i en udtalelse Israel for at stå bag og lover en "passende straf". Israel har endnu ikke kommenteret anklagerne.

Israel og Hizbollah har været i konflikt i over 40 år, og der har konstant været spændinger - og i 2006 også en regulær krig mellem de to.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT