Norge går mod strømmen og holder renten i ro
Modsat mange andre centralbanker har Norges Bank ingen planer om at sænke renten lige foreløbig.
Både i EU og i USA er centralbankerne nået så vidt, at man igen er begyndt at sænke renten efter at have fået gjort kål på inflationsspøgelset.Men så vidt er man endnu ikke kommet i Norge. Den norske centralbank, Norges Bank, meddelte torsdag, at man fastholder renten på 4,5 procent. Dermed bliver renten på det højeste niveau i 16 år.
Samtidig gjorde banken klart, at en rentesænkning tidligst kan komme på tale i begyndelsen af næste år.
Ifølge Allan Sørensen, der er cheføkonom i Dansk Industri, er rentebeslutningen et resultat af, at inflationen stadig er for høj.
- Kerneinflationen er stadig over tre procent i Norge. Og noget af det, der er med til at holde inflationen oppe, er den svage norske krone, som er med til at gøre importerede varer dyrere.
- Ved at holde renten høj, kan man styrke den norske krone, og det vil hjælpe til at bringe inflationen det sidste stykke i mål, siger han.
Den høje rente er imidlertid også med til at bremse op for aktiviteten i den norske økonomi, og derfor er det ikke uden omkostninger at fastholde den på det nuværende niveau.
Rentemeldingen - og den amerikanske centralbanks beslutning om at sænke renten onsdag - har allerede betydet, at den norske krone er styrket med én procent i forhold til onsdag.
- Det hjælper selvfølgelig de danske virksomheder, der eksporterer til Norge, men det gør også skiferien en lille smule dyrere.
- Omvendt betyder det, at nordmændene får lidt mere for pengene, når de besøger Danmark, og det vil nok hjælpe lidt på turismen fra Norge, siger Allan Sørensen.
Den norske krone kostede onsdag lidt over 63 øre, men handles torsdag til en pris tæt på 64 øre.
Tilbage i slutningen af 2022 kostede en norsk krone 89 øre, og tilbage i februar 2013 var den norske krone mere værd end den danske.
/ritzau/