Medier: Israel placerede sprængstoffer i tusindvis af personsøgere

18. SEP 2024 • 04:25UDLAND

New York Times og Reuters skriver, at Israel fik plantet sprængstoffer i personsøgere, før de kom til Libanon.

Israel stod angiveligt bag de omfattende eksplosioner, der tirsdag fandt sted i personsøgere tilhørende Hizbollah-medlemmer i Libanon.

Det skriver i hvert fald den amerikanske avis The New York Times og nyhedsbureauet Reuters. De to medier har talt med en række unavngivne kilder fra henholdsvis USA og Libanon.

Informationerne er ikke officielt bekræftet. Israel har natten til onsdag heller ikke udtalt sig offentligt om eksplosionerne.

Adskillige personsøgere tilhørende medlemmer af Hizbollah-bevægelsen eksploderede i løbet af en times tid tirsdag eftermiddag i Libanon.

Ni personer meldes dræbt, mens knap 3000 meldes såret.

The New York Times og Reuters skriver begge, at Hizbollah-bevægelsen havde bestilt personsøgerne fra Gold Apollo i Taiwan.

Det har selskabet natten til onsdag afvist. Apollo Gold siger, at det i stedet var et europæisk selskab, som har rettighed til at benytte sig af det taiwanske selskabs brand, der producerede personsøgerne.

Ifølge The New York Times' kilder blev der pillet ved personsøgerne, før de blev sendt af sted til Hizbollah-medlemmerne.

Størstedelen af de afsendte personsøgere var angiveligt af modellen AP924, men tre andre modeller skal også have været en del af bestillingen.

To af de kilder, som The New York Times har talt med, siger, at der blev placeret en lille mængde sprængstof sammen med batteriet i hver personsøger. Der blev samtidig indlagt en anordning, som kunne bruges til på afstand at udløse en eksplosion, skriver avisen.

Reuters skriver, at Israels efterretningstjeneste, Mossad, var ansvarlig for at få placeret sprængstoffer i omkring 5000 personsøgere fra Taiwan. Reuters citerer to unavngivne kilder - blandt andet en fra Libanon.

- Mossad installerede en lille anordning med sprængstof inde i enheden. Den kunne modtag en kodet besked. Det er meget svært at opdage på nogen som helst måde, siger den libanesiske kilde til Reuters.

Flere kilder siger til Reuters, at aktionen har været planlagt i månedsvis.

Ligesom The New York Times' kilder siger Reuters' kilder også, at personsøgerne blev bestilt fra selskabet Apollo Gold i Taiwan.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT