Lektor: Israel har valgt den mindst eskalerende type angreb

26. OKT 2024 • 09:18UDLAND

Mens verden venter på iransk reaktion, kalder ekspert israelsk angreb for "markering snarere end eskalering".

Information om Israels angreb på Iran tyder på, at især militære anlæg er ramt, og derfor er det ikke umiddelbart et "eskalerende svar".

Det siger Anders Persson, som er lektor og underviser i international politik på Institut for Statskundskab på Linnéuniversitet i Sverige, til nyhedsbureauet TT.

- Det her er en markering snarere end en eskalering, siger han og understreger, at det er baseret på foreløbig information.

Endnu er Irans politiske ledere ikke kommet med en officiel udtalelse om angrebet, som fandt sted natten til lørdag.

Før daggry rapporterede israelske medier, at tre bølger af angreb var ovre. Her blev blandt andet anlæg til missilproduktion og luftanlæg ramt ifølge Israels militær.

Persson forklarer til TT, at der var fem kategorier af potentielle mål - nemlig den militære infrastruktur, finansiel infrastruktur, olieanlæg, mål med forbindelse til atomprogrammet og det iranske lederskab.

Og her er militære mål ifølge Persson det mindst eskalerende.

Andre eksperter betoner dog, at det ikke nødvendigvis er slut med angrebene mellem Israel og Iran.

Trita Parsi fra tænketanken Quincy Institute for Responsible Statecraft siger til CNN, at angrebene formentlig vil fortsætte, hvis ikke Israels offensiv i Gaza og Libanon stopper.

- Hvis den ikke gør, så vil vi formentlig se endnu en omgang beskydning mellem Iran og Israel om et par uger, måske et par måneder. Og desværre er det sandsynligt, at den er mere voldsom end den seneste udveksling, siger han.

En højtstående embedsmand i Biden-administrationen siger dog ifølge Reuters, at Israels "målrettede og proportionale angreb" bør være afslutningen på de direkte angreb mellem landene.

Jeremy Bowen, som er international redaktør hos BBC, bemærker i en analyse, at USA's præsident, Joe Biden, havde opfordret Israel til ikke at ramme olie- eller atomanlæg, og at Israel lader til at have lyttet.

- Spørgsmålet er nu, om Iran vil svare igen, skriver han.

Til det iranske nyhedsbureau Tasnim siger kilder, at Iran er klar til at svare igen på israelske "aggressioner".

- Det er ingen tvivl om, at Israel vil møde en proportional reaktion på alle handlinger, siger kilderne ifølge Reuters.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT