Kriseramte Libanon får milliarder i hjælp fra donorer

24. OKT 2024 • 16:11UDLAND

Frankrig, Tyskland og EU er de store donorer til Libanon, hvor konflikten mellem Hizbollah og Israel hærger.

Libanon har fået lovning på hjælp for i alt én milliard dollar på en international donorkonference i Paris torsdag.

Den humanitære hjælp udgør 800 millioner dollar, hvilket svarer til rundt regnet 5,5 milliarder danske kroner.

Pengene skal gå til de over én million libanesere, der er på flugt fra deres hjem som følge af israelske luftangreb mod den militante Hizbollah-bevægelse.

Ud over den humanitære hjælp får Libanons hær 200 millioner dollar. Det er knap 1,4 milliarder danske kroner.

Det viser, at verden kan stå sammen om at løse en opgave, siger Frankrigs udenrigsminister, Jean-Noel Barrot, ved donorkonferencens afslutning.

Men han tilføjer:

- Vi kan ikke nøjes med en humanitær og sikkerhedsmæssig indsats. Vi skal også fremme en diplomatisk løsning.

Alene Frankrig, der har historisk tætte bånd til Libanon, vil donere bistand til en værdi af 100 millioner euro - omtrent 750 millioner danske kroner.

Det siger Frankrigs præsident, Emmanuel Macron.

Også Tyskland lover at sende ekstra hjælp til det kriseramte land. 96 millioner euro vil blive sendt til Libanon, oplyser udenrigsministeriet på konferencen.

Det svarer til 716 millioner danske kroner.

Dermed donerer de to lande tilsammen beløb for knap 1,5 milliarder danske kroner.

EU vil støtte Libanons hær med 60 millioner euro over de næste to år, oplyser EU's udenrigschef, Josep Borrell, ifølge Reuters. Det er næsten 450 millioner danske kroner.

Israel angriber dagligt Hizbollah i Libanon, der er hårdt ramt af ødelæggelserne fra konflikten.

FN's Flygtningeorganisation, UNHCR, har udtalt, at konflikten presser civile libanesere til at flygte til nabolandet Syrien.

Israel har ifølge FN beordret evakuering af en fjerdedel af det omkring 10.000 kvadratkilometer store Libanon. Landet er på størrelse med Fyn og Sjælland tilsammen.

I begyndelsen af oktober meddelte UNHCR, at de fleste af de knap 900 tilflugtssteder, som Libanons myndigheder har oprettet i blandt andet skoler, er fyldt til randen med fordrevne mennesker.

Repræsentanter for 70 regeringer og 15 internationale organisationer deltog på torsdagens konference i Paris. Formålet var at skaffe mindst 500 millioner euro - 3,7 milliarder danske kroner - i humanitær hjælp og at presse på for en våbenhvile.

Libanon har oplyst, at det mangler omtrent 250 millioner dollar per måned for at afhjælpe krisen. Det svarer til 1,7 milliarder kroner.

I de seneste år har Libanon været igennem en omfattende finanskrise, der har fået valutaen til at styrtdykke og skubbet mange libanesere ud i fattigdom. Krisen er blevet forværret af konflikten mellem Israel og Hizbollah.

USA's udenrigsminister, Antony Blinken, er på rundrejse i Mellemøsten for at give parterne det sidste skub til en potentiel våbenhvile før det amerikanske præsidentvalg, der finder sted om under to uger.

/ritzau/AFP

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT