Mineselskaber betaler milliarder som kompensation for katastrofe

26. OKT 2024 • 10:18UDLAND

Mudret spildevand oversvømmede områder i Brasilien efter dæmningkollaps. Nu er milliardaftale faldet på plads.

Brasilien har underskrevet en milliardaftale om kompensation med flere mineselskaber om en af landets hidtil værste miljøkatastrofer.

Da en dæmning ved en jernmalmmine i 2015 kollapsede, medførte det, at enorme mængder giftigt og mudret spildevand oversvømmede landsbyer og skove. Hundredvis mistede deres hjem. 19 mennesker mistede livet.

Fredag har mineselskaberne BHP, Vale og Samarco indvilget i at betale et beløb svarende til over 200 milliarder kroner i sagen.

I Brasiliens hovedstad, Brasilia, deltog præsident Luiz Inacio Lula da Silva fredag i en ceremoni for at markere aftalen.

Regeringen siger, at den første betaling, som svarer til omkring seks milliarder danske kroner, skal falde i løbet af 30 dage.

Imens skal et beløb svarende til omkring 160 milliarder danske kroner udbetales til offentlige myndigheder i løbet af 20 år. Heraf omtales de 121 milliarder som "nye ressourcer".

Kompensation for knap 39 milliarder kroner skal gå til de ramte mennesker, hvilket lægger sig oven i 46 milliarder kroner, som selskaberne siger, at de allerede har udbetalt.

Tragedien, som fandt sted i byen Mariana, gjorde, at næsten 45 millioner kubikmeter giftigt mudder fra minen blev spredt over et stort område.

Tusindvis af dyr døde. Mudderet havde store konsekvenser for beskyttet tropisk regnskov.

I London blev en civil retssag om katastrofen indledt tidligere på ugen.

Her kræver tusindvis af sagsøgere et beløb, der kan ende med at blive på over 322 milliarder kroner.

Det australske mineselskab BHP, som er verdens største målt på markedsværdi, mener, at søgsmålet i London er en gentagelse af den juridiske proces og derfor ikke bør gennemføres.

Tre kilder med information om sagen siger til nyhedsbureauet Reuters, at fredagens kompensationsaftale kan gøre en ende på over hundrede søgsmål i Brasilien og muligvis begrænse de juridiske følger i udlandet.

/ritzau/Reuters

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT