Iran: Drab på Hamas-leder indgyder kampmod i Mellemøsten

18. OKT 2024 • 03:14UDLAND

Ifølge Irans FN-mission vil drabet på Yahya Sinwar kun styrke "modstandsånden" i det krigsramte Mellemøsten.

Irans FN-mission siger, at drabet på Yahya Sinwar, leder af Hamas, vil styrke modstanden mod Israel i Mellemøsten.

Det skriver den i et opslag på det sociale medie X.

- Modstandsånden vil blive styrket. Han (Yahya Sinwar, red.) vil blive et forbillede for ungdommen og for børn, som vil træde i hans fodspor mod befrielsen af Palæstina, lyder det.

- Så længe besættelse og aggression eksisterer vil modstand bestå, for martyren er fortsat levende og forbliver en inspirationskilde.

Den næsten 62-årige Sinwar blev dræbt af israelske soldater i Rafah i det sydlige Gaza onsdag. Det oplyste Israels udenrigsminister, Israel Katz, i en erklæring torsdag aften.

Israelske medier har rapporteret, at han var en af tre Hamas-folk, der blev skudt i en bygning.

Israels regering og militær har sagt, at Sinwar var bagmanden bag Hamas-angrebet på Israel den 7. oktober 2023. Da trængte Hamas ind over grænsen fra Gaza til Israel og dræbte 1200 mennesker.

Sinwar blev i 2017 leder af Hamas i Gazastriben, men i begyndelsen af august i år blev han udnævnt som øverste leder af Hamas. Det skete, efter at den hidtidige leder, Ismail Haniyeh, blev dræbt ved et bombeattentat i Teheran, Irans hovedstad.

Iran grænser ikke op til Israel, og de to lande har heller ikke nogen direkte konflikter om landområder. Alligevel betragtes de som indædte fjender.

Iran støtter flere militante gruppers opgør mod Israel og er lederen af en koalition, der typisk kaldes for Axis of Resistance - modstandsaksen.

Både Hamas, Hizbollah i Libanon og houthibevægelsen i Yemen har alle opbakning fra Iran.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT