EU-topmøde diskuterer mulighed for hjemrejsecentre i tredjelande

17. OKT 2024 • 23:46UDLAND

Der skal laves nyt lovforslag, der skal øge hjemsendelser af afviste asylansøgere, siger kommissionsformand.

På et EU-topmødet torsdag diskuterede medlemslandene blandt andet migration og asyl. Her var et af de store emner samarbejde med tredjelande, altså lande der er naboer til et EU-land.

På et pressemøde fremhæver Ursula von der Leyen, der er formand for EU-Kommissionen, muligheden for at bremse antallet af migranter og forbedre mulighederne for at tilbagesende afviste asylansøgere.

- Et af de store samtaleemner var en fælles tilgang til tilbagesendelser. I dag ser vi, at af alle dem, der ikke har ret til at være i EU, er det kun 20 procent, der faktisk bliver sendt tilbage til det land, de kommer fra.

- Så vi arbejder på at forbedre det operationelle arbejde og vil snart præsentere et nyt lovforslag for det, siger kommissionsformanden.

Der er i forvejen et forslag om hjemsendelser fra 2018 fortæller Ursula von der Leyen. Men det sidder fast i parlamentet og kommissionen, og derfor skal der laves et nyt forslag.

I samme ombæring diskuterede regeringslederne og kommissionsformanden hjemrejsecentre i tredjelande.

For det første er det på bordet, hvad definitionen af, hvad et "sikkert tredjeland" er. For det andet blev muligheden for at lave hjemrejsecentre i et tredjeland diskuteret.

For det tredje blev det diskuteret, hvordan man i samarbejde med blandt andet FN's Flygtningehøjkommissariat kan sørge for, at migranter, der er strandet, kan vende hjem til deres oprindelsesland.

På topmødet blev også givet opbakning til Polens midlertidige asylstop i lyset af Ruslands brug af migranter, der bliver sendt videre til blandt andet Polen og Finland.

Efter mødet lyder det fra statsminister Mette Frederiksen (S), at EU er ved at ændre kurs i migrationspolitikken.

- Jeg vil glæde mig over, at der var fuld opbakning til, at Polen i lyset af, at de er blevet udsat for et hybridangreb, kan annullere retten til at søge asyl. Det er rigtig, rigtig vigtigt, siger Mette Frederiksen.

Det polske skridt er meget vidtgående og ville tidligere være blevet udsat for kritik for at være imod international og EU-lovgivning. Men torsdag vaklede EU-landene ikke i deres opbakning til Polen.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT