Analytiker: Hamas-leders død kan påvirke krigens udfald

18. OKT 2024 • 09:24UDLAND

Det løsner op for noget i forhold til krigen og gidslerne, at Israel fik ram på Hamas-lederen Yahya Sinwar.

Der er fjernet en stor forhindring med Hamas-leder Yahya Sinwars død i forhold til en mulig afslutning på krigen.

Det vurderer senioranalytiker i Tænketanken Europa Jacob Kaarsbo.

Lederen af den militante Hamas-bevægelse blev torsdag aften meldt dræbt af Israel, der har kaldt ham manden bag angrebet på Israel i 2023, som kostede 1200 mennesker livet.

- Det løsner op for noget i forhold til krigen og gidslerne. Men på den længere bane er det svært at spå om hvem, der nu kommer til i Hamas og i Gaza, siger Jacob Kaarsbo, som har arbejdet 15 år i Forsvarets Efterretningstjeneste.

Han kalder Sinwar for en radikal islamist, som indtog en hård kurs overfor sine fjender.

Jacob Kaarsbo mener, at Sinwars død skaber en mulighed for, at mindre radikale kræfter tager over.

- Der er magtstrukturer, hvor det nu i denne fase er vigtigt at få bragt dem frem, som kan være med til at drive Gaza i en mere positiv retning. Det er der muligheder for, siger Kaarsbo, som peger på de mere pragmatiske grene af Hamas.

Da Hamas trængte ind over grænsen 7. oktober 2023, tog den militante palæstinensiske bevægelse 250 gidsler. Selv om en del siden er blevet frigivet, er der stadig mange tilbage.

- Når man ser på presset for at opnå våbenhvile og gidseludveksling, har Sinwar og hans topfolk personligt været en hæmsko, siger Kaarsbo.

Forsker Anders Persson ved Linné-universitet i den svenske by Växjö siger til det svenske nyhedsbureau TT, at det skaber en mulighed for en afslutning på krigen. Sinwar var nummer et på Israels drabsliste.

- Det giver Israel en mulig sejrsfortælling, så det vil være nemmere at erklære krigen for afsluttet, siger han.

Hverken Kaarsbo eller Persson ser dog en klar linje fra Israel.

Ifølge Persson handler det om, hvorvidt Israel skal prioritere krigen og en militær sejr eller at få gidslerne frigivet og en våbenhvile.

Kaarsbo kalder det en god mulighed for, at det åbner op for en fangeudveksling, selv om den israelske regering ikke er "løsningsorienteret".

- Det kan godt være, de stritter imod, men gidselsituationen udgør et nationalt traume i Israel. Man kan allerede se nu, at det indenrigspolitiske pres på Netanyahu og hans regering er enormt for at udnytte muligheden, siger han.

Han peger på, at USA og Qatar torsdag aften opfordrede til netop det.

- Så der er en mulighed for, at der kommer en aftale, som jeg ikke mener var der, så længe Sinwar var tilbage, siger Kaarsbo.

Ifølge Kaarsbo er det anslået, at Hamas har mistet 80 procent af sine kampenheder samt flere topledere.

Den seneste tid var den militære, politiske og operationelle magt samlet hos Sinwar.

Derfor er det et større slag end drabet på Osama Bin Laden i 2011 ifølge general David Petraeus, som er tidligere CIA-direktør og leder af USA's styrker i Irak og Afghanistan.

- Det er et enormt stort slag for Hamas. Han var ikke bare af symbolsk betydning. Han var den øverste leder, efter at den politiske leder blev dræbt. Drabet på Bin Laden var af stor symbolsk betydning, men ikke så vigtigt operationelt, siger Petraeus til CNN.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT