Britisk udenrigsminister ser tegn på nyt forhold til EU
Den britiske udenrigsminister, David Lammy, deltager mandag i et møde for EU-landenes udenrigsministre.
- Jeg er glad for at være her i dette historiske øjeblik, der markerer en ny start på vores forhold til EU.Sådan lyder det mandag fra Storbritanniens udenrigsminister, David Lammy.
Siden Storbritannien forlod EU, har landet ikke deltaget i EU-landenes ministermøder.
Men det skete mandag som tegn på, at EU og Storbritannien forsøger at genstarte forholdet efter Labours valgsejr.
- Jeg er glad for at tale med de 27 EU-medlemslande og deres udenrigsministre om vigtige spørgsmål om europæisk sikkerhed, sagde David Lammy ved ankomsten til mødet.
Han blev inviteret til mødet af EU's udenrigschef, Josep Borrell.
Det finder sted, kort efter at EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, tog imod Storbritanniens premierminister, Keir Starmer, i Bruxelles.
Her blev de to enige om løbende at holde topmøder mellem EU og Storbritannien.
Det skal være med til at koordinere politik og bringe de to parter tilbage i et mere normalt forhold, efter at brexit i en årrække har skabt gnidninger mellem London og Bruxelles.
Men også på ministerniveau er der brug for koordinering, mener David Lammy.
- Storbritanniens og EU's sikkerhed er udelelig. Det gælder uanset, om vi taler om Ruslands aggression i Ukraine eller de enorme problemer og konflikter i Mellemøsten, siger han.
EU og Storbritannien forsøger samtidig at finde hinanden inden det amerikanske præsidentvalg den 5. november.
Hvis Donald Trump vinder valget, ventes det blandt andet at betyde ændringer både i USA's tilgang til Ukraine og til samhandlen med EU og Kina.
Trump har fastslået, at han om nødvendigt er parat til at presse Ukraine til fredsforhandlinger, så krigen med Rusland kan afsluttes inden januar.
I forhold til handel lægger Trump både op til højere tariffer på kinesiske og europæiske varer, hvilket kan kalde på et modsvar fra EU og Storbritannien.
På mandagens møde var fokus dog på Mellemøsten og på den militære støtte til Ukraine, hvor Ungarn længe har været en bremseklods på EU's bidrag.
- Der er mange sikkerhedsudfordringer, der påvirker både EU og Storbritannien. Vi er naboer, vi er partnere, og vi deler de samme bekymringer, siger EU's udenrigschef, Josep Borrell.
Han peger på, at både EU og Storbritannien "står bag Ukraine mod Rusland", og at begge parter opfordrer til en "øjeblikkelig våbenhvile i Libanon og Gaza".
- I disse udfordrende tider med så mange udfordringer rundt omkring i verden, skal vi have et stærkt partnerskab.
- Vi er en del af det samme kontinent, siger Josep Borrell.
På mødet blev EU og Storbritannien enige om at konsultere hinanden fast om udenrigsemner hver sjette måned på ministerniveau samt løbende om store udfordringer som eksempelvis krigen i Ukraine.
Hos Dansk Industri (DI) håber man, at samarbejdet også vil blive styrket på handelsområdet.
- Tættere dialog på ministerniveau mellem EU og Storbritannien er vigtig.
- Ikke kun i forhold til sikkerhedspolitik, men også for danske virksomheder og deres samhandel med Storbritannien, siger Andreas Brunsgaard, leder af DI's kontor i Bruxelles.
/ritzau/