To illustratorer er udvalgt til at designe Danmarks nye pengesedler

23. OKT 2024 • 17:41INDLAND/KRIMINAL

Det bliver Signe Parkins og Thomas Pålsson, der skal være med til at illustrere Danmarks kommende pengesedler.

Nationalbanken har fundet de to illustratorer, som skal være med til at skabe motiverne på Danmarks nye pengesedler.

Det bliver Signe Parkins og Thomas Pålsson, der skal arbejde tæt sammen med bankens designchef, Jeanette Skov Jensen.

Det skriver Nationalbanken i en nyhed.

- Udover deres kunstneriske kompetencer har vi i valget af Signe Parkins og Thomas Pålsson lagt særlig vægt på deres tekniske kunnen og evne til at arbejde med de meget specifikke krav, som sikkerhedstryk stiller, lyder det fra banken.

Parkins, der er født i 1979, er illustrator, billedkunstner og tegneserieskaber.

Hun var sammen med Zenia Johnsen i år nomineret til Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris for billedfortællingen "Per".

Thomas Pålsson er født i 1980. Hans værker kan findes flere steder i det offentlige rum og på bygninger landet over.

Stederne tæller blandt andet Papirøen i Københavns Havn. Her har Pålsson malet otte vægmalerier baseret på øens historie.

I september løftede Nationalbanken sløret for, hvilke motiver der kommer til at pryde de nye pengesedler, som ventes at komme på gaden fra 2028.

På forsiden af sedlerne kommer blandt andre forfatteren H.C. Andersen og Arnarulunnguaq, der var med på den femte Thuleekspedition.

I første halvdel af 2026 bliver det endelige design efter planen præsenteret.

Det bliver den amerikanske virksomhed Crane Currency, der skal stå for arbejdet med at overføre illustrationer og motiver til teknisk design.

- Det er noget nyt i forhold til tidligere designprocesser, og det skyldes, at Nationalbanken ikke længere har eget trykkeri, samt at arbejdet med sedlers sikkerhed over årene har udviklet sig meget, skriver banken.

De nye sedler får et sikkerhedsmæssigt løft, der skal gøre det endnu sværere at lave forfalskninger.

Nationalbanken skriver, at produktion af sedler er en "kompleks proces". Blandt andet fordi illustrationernes værker skal omsættes til noget, der både ser godt ud og er teknisk svært at forfalske.

- Det er en balancegang, som kræver tæt samarbejde mellem kunstnere og tekniske eksperter, og Nationalbanken er overbevist om, at de valgte kunstnere er i stand til at løse denne opgave på fornem vis, skriver banken.

Efter 31. maj 2025 bliver en række pengesedler ugyldige. Det gælder seddelserierne, der er udstedt i årene 1944-1997.

Til og med 31. maj næste år kan man bruge sedlerne som normalt i butikker, eller man kan indsætte dem på sin konto via egen bank.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT