Bakterie i spildevand fra Haderslev begejstrer forskere i Wien

23. OKT 2024 • 09:03INDLAND/KRIMINAL

En sjælden bakterie findes i spildevandet i Haderslev. Bakterien kan hjælpe til mere robuste rensningsanlæg.

Forskere fra Wien vil nærstudere spildevandet i Haderslev, hvor man har opdaget bakterien comammox.

Af uvisse årsager stortrives den sjældne bakterie i byens spildevand.

Tilstedeværelsen af comammox gør processen med at rense spildevandet mere enkel, skriver Provas Forsyningsservice, der håndterer spildevandet i Haderslev Kommune, på sin hjemmeside.

- Jo flere forskellige arter af bakterier, der kan være med til at rense spildevandet, jo mere robust vil et anlæg være overfor udsving i de enkelte arters tilstedeværelse.

- Så det er jo ekstra spændende, hvad der gør, at vi finder denne bakterieart lige netop her hos os, siger driftschef Malene Staub til Provas hjemmeside.

Provas sender løbende vandprøver til to forskere fra Aalborg Universitet, og data fra vandprøverne bliver herefter delt med forskere fra hele verden.

Det var i den forbindelse, at en forskergruppe i mikrobiel økologi fra Wiens Universitet fik øje på spildevandet fra Haderslev.

I sommer blev der derfor tappet 60 liter spildevandsprøver, som nu bliver nærstuderet i Wien.

Rensningen af spildevand foregår typisk i to trin, når ammonium skal omgøres til nitrat. Tilstedeværelsen af comammox betyder ifølge Provas, at man kan nøjes med et enkelt trin.

Bakteriearten har været kendt siden 2006, men det var først i 2015, at danske forskere opdagede bakteriens evne til at ilte ammoniak direkte til nitrat.

Comammox findes i flere økosystemer og har tre underarter. Alle tre underarter er til stede i spildevandet i Haderslev. En af underarterne er også fundet i Ribe.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT