Aalborg Portland får milliardbevilling af EU til CO2-fangst

23. OKT 2024 • 17:16ERHVERV/POLITIK

Syv danske projekter får støtte for i alt 3,5 milliarder kroner fra EU's Innovationsfond.

Den danske cementproducent Aalborg Portland har ifølge TV 2's oplysninger fået bevilget 1,6 milliarder kroner fra EU til et anlæg, der skal fange CO2.

Aalborg Portland er blandt de største CO2-udledere i Danmark.

Pengene kommer ifølge TV 2 fra EU's Innovationsfond.

EU-Kommissionen har onsdag valgt 85 projekter om CO2-neutralitet, der samlet modtager 4,8 milliarder euro i støtte. Det svarer til knap 36 milliarder kroner.

Syv danske projekter får støtte for i alt 3,5 milliarder kroner. Sammenlagt skal projekterne kunne fortrænge over 33 millioner ton CO2 i løbet af ti år. Det skriver Energistyrelsen i en pressemeddelelse.

Her er Aalborg Portland nævnt med et såkaldt "storskalaprojekt".

I november 2023 indviede Aalborg Portland et pilotanlæg til fangst og lagring af CO2.

Pilotanlægget skulle teste ny teknologi, der potentielt kan eliminere en betydelig del af energiforbruget ved CO2-fangst og sikre en bedre udnyttelse af den opsamlede CO2.

I 2023 reducerede Aalborg Portland sin samlede udledning med 14 procent sammenlignet med året før. Dermed har virksomheden reduceret udledninger med 24 procent siden 2021.

Cementproducenten har en målsætning om at reducere sin samlede CO2-udledning med 73 procent inden 2030 i forhold til udledningen i 2021.

Foruden Aalborg Portland får European Energy også støtte til et storskalaprojekt.

Desuden får både Siemens Gamesa og Vestas støtte til pilotprojekter.

Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) glæder sig over, at EU's Innovationsfond har valgt at støtte danske projekter.

Særligt hæfter han sig ved, at danske projekter modtager 3,5 milliarder kroner ud af en samlet pulje på 36 milliarder kroner.

- Det viser, at vores indsats for at få flere EU-midler til danske projekter på vej bærer frugt, skriver han i et opslag på LinkedIn.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT