Putin ser store muligheder i tætte bånd mellem Tyrkiet og BRIKS

23. OKT 2024 • 19:57UDLAND

Tyrkiet har ansøgt om at komme med i BRIKS som første Nato-land, og Putin taler varmt om tætte bånd.

Den russiske præsident, Vladimir Putin, ser "betydelige muligheder" i et tættere samarbejde mellem organisationen BRIKS og Tyrkiet.

Det siger den russiske præsident ifølge det statsejede russiske nyhedsbureau Tass onsdag.

Putin er vært for et topmøde i organisationen i disse dage. Onsdag taler han med Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, på sidelinjen af topmødet.

- Jeg ved, at Tyrkiet er interesseret i at etablere tæt kontakt med organisationen, og vi ser betydelige muligheder her med tanke på dit lands autoritet og særlige geopolitiske rolle, som forbinder Østen og Vesten på det eurasiske kontinent, siger Putin.

Tyrkiet - et militært set magtfuldt medlem af den vestlige militæralliance Nato -bekræftede i begyndelsen af september, at en ansøgning til BRIKS var sendt afsted.

Hvis Tyrkiet bliver medlem af BRIKS, vil det være det første Nato-land, som bliver optaget i gruppen, der ser sig selv som en modvægt til Vesten, og hvis medlemslande tæller blandt andet Rusland og Kina.

Putin udtrykker også sine kondolencer til Erdogan i forbindelse med det angreb i Ankara, som onsdag har kostet mindst fire mennesker livet.

Erdogan fordømmer angrebet, tager imod Putins kondolencer og siger, at han venter snart at se Putin på besøg i Tyrkiet.

- Vi forventer at se dig, hr. præsident, i vores land, sagde Erdogan ifølge Tass.

BRIKS består i dag af ni medlemslande.

De fem store vækstøkonomier Brasilien, Rusland, Indien, Kina og Sydafrika har lagt navn til alliancen.

Putin siger ifølge nyhedsbureauet Reuters, at over 30 stater har udtrykt interesse i at slutte sig til BRIKS. Men at det også er vigtigt at finde en balance i udvidelsen.

Under alle omstændigheder ser Putin, at verden er på vej væk fra amerikansk dominans.

- Processen med at danne en multipolær verdensorden er i gang. En dynamisk og uigenkaldelig proces, siger Putin ifølge Tass.

I en multipolær verdensorden er der flere stormagter. Det står i modsætning til for eksempel en bipolær verdensorden med kun to stormagter som under Den Kolde Krig med USA og Sovjetunionen - eller en unipolær verdensorden med blot én stormagt.

Den tidligere Goldman Sachs-økonom Jim O'Neill fandt på begrebet BRIK i 2001, da Sydafrika endnu ikke blev regnet som en del af landegruppen. Han siger ifølge Reuters, at han ikke ser så store perspektiver i gruppen.

- Det lader grundlæggende til at være en symbolsk årlig forsamling, hvor vigtige fremspirende lande - især larmende lande som Rusland, men også Kina - kan mødes og sætte fokus på, hvor godt det er at være en del af noget, hvor USA ikke er med, siger han.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT