Flyveøgle-fossil fundet ved Stevns Klint

22. OKT 2024 • 15:40INDLAND/KRIMINAL

Det er første gang, der er fundet bevis på flyveøgler på dansk jord. Flyveøgler var i familie med dinosaurer.

Ved Stevns Klint har et fossil af en lille knogle skrevet danmarkshistorie. Knoglen er det første bevis på, at en flyveøgle har været i området.

Det skriver Østsjællands Museum i en pressemeddelelse.

Det var konservator ved Geomuseum Faxe Sten Lennart Jakobsen, der fandt det lille knoglestykke, som menes at være et stykke vingeled fra en flyveøgle.

- Igennem de mere end 50 år jeg har samlet fossiler ved Stevns Klint, har jeg aldrig forestillet mig at skulle finde et stykke flyveøgle.

- Det var som at vinde hovedgevinsten i Lotto, siger han.

Knoglestykket er ikke mere end 5 millimeter i længden og 1,3 millimeter i tykkelsen. Normalt ville det ikke være muligt at identificere et så lille stykke knogle.

Men da knoglevæggen er hul og meget tynd - 0,1 millimeter - er det alligevel muligt. Den type knogle findes kun hos fugle og uddøde flyveøgler.

Flyveøgler, også kendt som pterosaurerne, var en gruppe krybdyr, der er beslægtet med krokodiller og dinosaurer. De havde udviklet evnen til at flyve via en hudmembran på en meget forlænget finger.

Flyveøgler varierede meget i størrelse. Fra bittesmå med størrelse som en spurv til over 12 meter lange. Det menes, at den flyveøgle, der har været ved Stevns Klint, var på størrelse med en lille måge.

Flyveøgler opstod som dyregruppe i midten af Triastiden for omkring 245 millioner år siden. De uddøde sammen med dinosaurerne i slutningen af kridttiden.

Ifølge museumsinspektør Jesper Milàn fra Geomuseum Faxe er det det vigtigste fund i de 15 år, han har arbejdet der.

- Vi har altid vidst, at flyveøglerne måtte have været der, for de var udbredte over hele verden, men de er aldrig blevet fundet i det danske kridt før nu.

- Fundet er særligt spændende, fordi det er fundet i det allerøverste lag af kridtet, derfor ved vi, at denne flyveøgle levede inden for de sidste 50.000 år af Kridttiden, som var for 66 millioner år siden, og at den var blandt de allersidste flyveøgler på jorden, siger han.

Den lille knoglestump og modellen af flyveøglen bliver udstillet på Geomuseum i Faxe på lørdag.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT