Fald i britisk inflation skubber til forventning om rentesænkning

16. OKT 2024 • 09:22ERHVERV/POLITIK

Inflationen har nået målsætningen på to procent i Storbritannien. Nyt rentefald kan være på vej, siger økonom.

Inflationen i Storbritannien er faldet til det laveste niveau siden april 2021.

Officielle data viser onsdag, at den britiske inflation blev opgjort til 1,7 procent i september. Måneden før lød den på 2,2 procent.

Det er godt nyt for de britiske forbrugere, skriver Kim Blindbæk, der er seniorøkonom hos Sydbank, i en kommentar.

Den faldende inflation er ikke nødvendigvis et udtryk for, at det bliver billigere for forbrugerne. Men de kan glæde sig over, at priserne ikke stiger med samme hast som tidligere.

Og så har de formentlig også udsigt til, at renten sænkes igen i nærmeste fremtid, vurderer seniorøkonomen.

I begyndelsen af august valgte den britiske centralbank, Bank of England, at sænke renten for første gang i fire år til fem procent.

- Vi vurderer, at Bank of England vil sænke renten med yderligere 0,25 procentpoint på rentemødet i næste måned, siger Kim Blindbæk.

En af de primære årsager til den høje inflation var de stigende energipriser.

I kampen mod de voldsomme prisstigninger valgte den britiske centralbank, Bank of England, på lidt over halvandet år at hæve renten fra 0,1 procent til 5,25 procent.

De seneste måneder har inflationen dog nået et niveau, der ligger omkring målsætningen på to procent.

Allan Sørensen, der er cheføkonom hos Dansk Industri, bakker op om, at inflationsrapporten peger mod en ny rentesænkning.

- Lavere renter vil hjælpe med at sætte lidt mere fart på britisk økonomi. Mere fart på britisk økonomi vil også være en hjælp til dansk eksport, siger Allan Sørensen i en kommentar.

Storbritannien er Danmarks fjerdestørste eksportmarked. Briterne køber danske varer og tjenester for over 110 milliarder kroner om året ifølge Allan Sørensen.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT