Løkke besøger Moldova i valgkamp for at dele EU-erfaringer

15. OKT 2024 • 19:26ERHVERV/POLITIK

Lars Løkke siger, at det er i Europas sikkerhedspolitiske interesse, at Moldova vælger "vores side af hegnet".

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) anerkender gerne, at timingen for, at han tirsdag er på besøg i Moldova, er to kommende valg i det lille østeuropæiske land.

Moldovas befolkning skal søndag både stemme til et præsidentvalg, hvor den EU-venlige præsident søger genvalg, samt en folkeafstemning.

Her skal befolkningen tage stilling til, om Moldovas forfatning skal ændres, så det gøres til et mål for landet at blive optaget i EU på sigt.

- Vi har en situation, hvor Rusland er krigsførende helt ulovligt i Ukraine og lægger sin klamme hånd på Georgien og også søger indflydelse i Moldova. Der er kæmpe problemer med hybride trusler og intervenering i den her valgkampagne, siger Lars Løkke.

- Derfor er det også i Europas sikkerhedspolitiske interesse, at de her frontlinjestater vælger vores side af hegnet.

Lars Løkke er ikke alene i Moldova tirsdag. Han er rejst sammen med Nordens andre udenrigsministre samt udenrigsministrene fra Baltikum.

Gruppen af lande er interessant for Moldova og er der blandt andet for at dele ud af erfaringer, siger Løkke.

- Fordi vi er lande som Danmark, der har været med i Europa i plus 50 år, og så er vi tre baltiske lande, der kom til for godt 20 år siden, og som i virkeligheden har undergået den forandring, som Moldova skal undergå, hvis Moldova skal være medlem af EU, siger han.

Løkke mener dog ikke, at det er et problem, at han besøger Moldova så tæt på en valgdag.

- Hvis det var sådan, at vi ikke havde haft et engagement, der lå forud for det her, at det her var et førstegangsbesøg, og at vi lige valgte at lande fire dage før et valg, så kunne man måske argumentere den vej.

- Jeg ser selv mit besøg her som led i en række besøg, vi har afviklet og kommer til at afvikle.

Desuden er Løkke og de andre udenrigsministre "meget, meget opmærksomme på" ikke at sige noget om, hvad Moldovas befolkning bør stemme.

- Vi stiller os til rådighed med noget viden og indsigt om vores egne erfaringer.

Spørgsmål: Men kunne man ikke have taget besøget i næste uge for at være på den sikre side?

- Jamen vi kommer også i næste uge - om ikke i næste uge, så næste måned.

- Nej, det er også et symbol på solidaritet. Det er der ingen grund til at lægge skjul på. Vi rejser i den her gruppe, fordi vi er en gruppe i Europa, der deler værdier, og som i fællesskab kan bevidne den succes, vores lande har haft med europæisk integration.

- Det er et eksempel, vi gerne vil sprede. Det vil jeg gerne være helt åben omkring. Men det er i fuldstændig respekt for, at Moldovas befolkning skal gøre, hvad de selv vælger på søndag.

Danmark styrkede markant sit engagement i Moldova tilbage i januar, da en dansk ambassade åbnede i landet.

Moldova har i dag status af at være et EU-kandidatland.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT