Mona Juul vil have akuttiltag mod ventetider med i reform

15. OKT 2024 • 16:07ERHVERV/POLITIK

Ventetiden til speciallæger skal nedbringes nu og kan ikke vente på sundhedsreform, mener De Konservative.

De Konservative og partiformand Mona Juul har ikke tålmodighed til at vente på, at mange af regeringens tiltag i den foreslåede sundhedsreform først begynder at træde i kraft fra 2027.

Til de igangværende politiske forhandlinger om reformen kommer hun derfor til bordet med et klart ønske om at nedbringe ventetiderne til speciallæger her og nu.

- Selv om vi har stor respekt for, at tingene skal gøres ordentligt, så må vi også sige, at reformudspillet har været længe undervejs, og ventelisterne er steget i mellemtiden. Det vil vi gerne gøre noget konkret ved allerede nu, siger Mona Juul.

Hun kommer selv med flere eksempler på for lange ventetider for De Konservative.

I Nordjylland kan man vente 30 uger på at komme til øjenlæge. Og i Region Midtjylland er der over to års ventetid til en psykiater.

DR kunne også beskrive i maj, at ventetiden til en praktiserende speciallæge er næsten fordoblet på syv år.

- Det er ikke sådan, at det hele kun skal handle om fremtiden i sådan en stor, ny reform. Der kan vi lige så godt tage hul på det, der står og banker på først. Og det er de lange køer ved speciallægerne, siger Mona Juul.

De Konservative foreslår, at den økonomiske ramme for speciallægepraksisser udvides frem mod 2027. Det kan eksempelvis være med 400 millioner kroner, hvilket ifølge Mona Juul svarer til omkring ti procent af rammen i dag.

- Det betyder egentlig bare, at speciallægerne kan tage nogle flere patienter og lave nogle flere behandlinger uden at være afhængige af at ramme det økonomiske loft, hvor man ikke må lave mere. Det vil betyde rigtig meget på den korte bane.

- På den længere bane skal vi have gang i nogle flere studiepladser og se på at have flyttet nogle af speciallægerne fra landets sygehuse til speciallægepraksis. Så vi etablerer nogle flere tættere på borgerne, siger Mona Juul.

De Konservative ønsker også et konkret mål for antallet af praktiserende læger i Danmark, hvilket kunne være en fordobling fra de nuværende omkring 1000.

I regeringens udspil til en sundhedsreform er der også et tiltag, der skal sikre bedre fordeling af praktiserende speciallæge.

Eksempelvis ønsker regeringen at indføre nationale retningslinjer for regionernes planlægning af praktiserende speciallægehjælp, hvilket både skal give en bedre fordeling og mere ensartet adgang.

Det initiativ vil dog tage en årrække at indføre, lyder det i udspillet.

Der skal også indføres en lovfast ny patientrettighed til behandling hos praktiserende speciallæger.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT