Endnu en legeplads skyder op

Endnu en legeplads skyder op
En punktlegeplads har bare en enkelt eller få legeredskaber, og så skal der opstilles forskellige opholdsmuligheder på Smedetorvet. Foto: Sarah Thun Kristensen
NYHED | ABONNENT | 28. OKT 2023 • 15:30
NYHED | ABONNENT
28. OKT 2023 • 15:30

Mens den store aktivitetsplads ved hallerne endnu ikke er taget i brug, er en lille bitte småbørnslegeplads ved at blive installeret midt i byen.

Snart er Aakirkebys fem-årige periode med områdefornyelse slut, og som den sidste hånd på værket er der i disse dage fuld gang i at anlægge en punktlegeplads på Smedetorvet midt i byen.

Her stikker grønne pinde op i luften som et klatrestativ, en lille trampolin er gravet ned i jorden, og der er lavet et lidt bakket terræn.

Pladsen er primært tiltænkt småbørn, og den kommer som en tiltrængt erstatning for et par vippedyr, der tidligere stod på Smedetorvet, men som ifølge projektleder Mugen Adler har haft et lidt hårdt liv.

– Vi har valgt nogle legeredskaber, som kan mere end bare at vippe. Folk har ønsket en trampolin, så det har vi fundet, og så nogle klatreredskaber, der ligner græsstrå. Men der er ikke noget af det, der er tungt eller bastant. Vi har fortsat det samme formsprog som på torvet, fortæller hun.

Udover den lille legeplads kommer der også til at være nogle fastmonterede runde borde i samme stil og farve, som de blå borde man kan finde andre steder i byen, ligesom plantekasserne også føres videre fra det gennemgående tema. Og de vippedyr, der nu ikke længere huserer på Smedetorvet, skal forhåbentlig have et nyt hjem et andet sted på øen.

Alle elementerne er valgt ved borgermøder, hvor borgerforening, idrætsforeninger, skoler, erhvervsliv og de enkelte borgere har kunnet møde op og deltage i snakken. Farverne har været til afstemning, og det er dermed alle de engagerede borgere, der har bestemt farven på legeplads, potteplanter og møblement.

Således er småbørnslegepladsen på Smedetorvet blevet grøn, den store aktivitetsplads rød, og de handicapvenlige bænkesæt er blevet blå.

– Områdefornyelsen er en borgerdrevet proces, og vi har haft afstemninger om de ønsker, der har været.

Meget for pengene

Den grønne mikro-legeplads midt i byen er dog ikke klar til brug, før der er blevet anlagt faldunderlag de nødvendige steder.

– Hvis vejret er til det, så kommer de og monterer faldunderlag på pladsen i næste uge, men det kræver, at det ikke er for koldt, og at det ikke regner, forklarer Mugen Adler videre.

Når faldunderlagene er monteret uden regn og kulde, så skal en legepladsinspektør kigge forbi, og der skal udstedes en ibrugtagningstilladelse for den lille plads også, men så er hele det store fem-årige forløb med byfornyelsen også ved at være ved vejs ende, og det skal fejres.

– Vi kommer til at indvie både aktivitetspladsen, den lille plads på Smedetorvet og hele områdefornyelsen på samme tid, for perioden udløber den 28. november, fortæller projektlederen, som allerede har en datoreservation i kalenderen, men endnu ikke tør melde endeligt ud.

Når kalenderen viser slut november, har Aakirkeby nemlig brugt de fem år, der var sat til side til områdefornyelsen.

Ligesom flere af de andre byer, der sideløbende har kørt områdefornyelse, har Aakirkeby også været udfordret af pandemien. De valgte dog tidligere i processen at prioritere i planen frem for at bede om forlængelse. Det betyder, at hele områdefornyelsen i alt har kostet i omegnen af syv millioner.

– I styregruppen synes vi, når vi kigger på alt det, der er blevet lavet, at vi har fået virkelig meget for pengene, og vi håber, at borgerne også har den oplevelse, fortæller Mugen Adler.

Styregruppen kan desuden klappe sig selv på skulderen over, at de ser ud til at nå i mål med projektet på den normerede tid - og indenfor budgettet. Nu skal alle godkendelser, rapporter og tilladelser selvfølgelig lige hives helt i land, understreger hun.