Drømmejobbet på Christiansø kaldte: 'Vinterhalvåret har været fantastisk'

Drømmejobbet på Christiansø kaldte: 'Vinterhalvåret har været fantastisk'
Med flytningen til Christiansø fulgte et tættere familieliv, som coronatiden havde vist, at familien var god til, fortæller Nina Bonnén Mourier. Privatfoto
NYHED | ABONNENT | 20. MAR 2023 • 15:30
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
20. MAR 2023 • 15:30

Nina Bonnén Mourier flyttede i efteråret til Christiansø med sin familie. Hun fik drømmejobbet, og de fik alle et tættere familieliv.

I et lille land som Danmark er det svært at forestille sig et større sceneskift end en flytning fra Storkøbenhavn til Christiansø. Det var de overvejelser Nina Bonnén Mourier og hendes mand gik med, da de i foråret besøgte øerne under et besøg i Gudhjem i Kristti himmelfartsferien. De havde været der før, men dette besøg havde sin helt egen dagsorden. Hun havde nemlig set, at Naturpark Christiansø søgte en naturvejleder med fast base på øen. Hun tænkte, at det var drømmejobbet. Hendes mand var noget mere skeptisk.

– Denne gang tog vi derover for at kigge på øen med andet end turistøjne. Vi ville sludre med folk, høre hvordan det var at bo der. Det var en rar oplevelse. Dem, vi mødte, var søde og imødekommende. Og det virkede til, at der også var børn, vores børn kunne blive legekammerater med, for det var en stor del af beslutningen, siger Nina Bonnén Mourier i en pressemeddelelse fra Friluftsrådet.

De seneste år havde hun arbejdet som naturvejleder i Lyngby-Taarbæk Kommune. Hun var vild med sit job, men hun var tiltrukket af muligheden for at arbejde med natur og samtidig bo i det, hun forestillede sig ville være et eventyr.

– Vi kom fra en bolig på den tidligere Værløse Flyvestation. Det er også sit eget lille samfund, hvor folk passer på hinanden og kommer hinanden ved. Men ved at flytte til Christiansø ville vi få et endnu tættere familieliv med mere tid til hinanden, fordi arbejdet ville foregå hjemme. Og det vidste vi fra coronatiden, at vi var gode til, så det gav rigtig meget ro i maven, siger Nina Bonnén Mourier.

 

Hverdagen på Christiansø byder blandt andet på vinterbadning og volleyball for børnene, far går til hockey og mor til damehygge med strik, snak og portvin. Alligevel foregår den i et lavere gear, end familien var vant til fra Værløse. Privatfoto

 

Hverdag i et lavere gear

Turen tippede også holdningen hos hendes mand, som godt kunne se det positive i den type familieliv, det sociale og det fællesskab, de ville få på øen, samt det eventyrlige i at bo midt i den rå natur. Forholdene på Christiansø Skole blev undersøgt, for børnene på seks og ni år skulle ikke tages som gidsler i mor og fars drøm. Beslutningen blev truffet, Nina Bonnén Mourier søgte jobbet, og i efteråret flyttede familien til Christiansø, hvor de blev en del af de cirka 100 fastboende.

Flytningen faldt stort set sammen med, at turistsæsonen sluttede, og tilværelsen blev noget mere isoleret og enkel.

– Vi har faktisk været mere spændte på den hektiske sommersæson, hvor her er rigtig mange besøgende gæster, end vi var for vintersæsonen. Vinterhalvåret har været fantastisk. Det har været betagende at være afsondret i vildt vejr, og vi har haft ro og tid til at lære folk at kende og til at deltage i de mange fællesskaber og traditioner, der er på øen, siger Nina Bonnén Mourier.

Tavlen på familiens køkkendør vidner om en tilværelse med masser af aktivitet. Børnene skal til vinterbadning og volleyball, far til hockey og mor til damehygge med strik, snak og portvin. Om fredagen er der fodbold for hele familien på skolens fodboldbane og fællesspisning, og i december har øerne deres egen julekalender. Alligevel foregår hverdagen i et lavere gear, end familien var vant til fra Værløse.

 

Hverdagen på Christiansø byder blandt andet på vinterbadning og volleyball for børnene, far går til hockey og mor til damehygge med strik, snak og portvin. Alligevel foregår den i et lavere gear, end familien var vant til fra Værløse. Privatfoto

 

Det positive opvejer det negative

Der var også ting, Nina Bonnén Mourier skulle vænne sig til. Med en flytning fra hovedstadsområdet til landets østligste beboede punkt fulgte et tab af anonymitet.

– Efter en måneds tid på Christiansø var jeg for første gang væk fra øen. Jeg var på Bornholm i tre dage, og selv om jeg er virkelig glad for vores flytning, kunne jeg mærke, at jeg i de dage virkelig nød at være anonym på en meget større ø og for et par dage ikke at skulle agere på en lille ø, hvor alle kender alle. Jeg trængte helt ubevidst til ikke at være på, hver gang jeg gik ud ad min hoveddør. Men som alt andet herude er det nok også en tilvænning, siger hun i pressemeddelelsen.

Hun kan også savne sine veninder, at have kolleger og det at cykle en tur. Men det bliver opvejet af det nære familieliv, det sociale fællesskab, naturen og drømmejobbet i Naturpark Christiansø, der er en relativt ny naturpark.

– Derfor har jeg en meget fri og bred ramme, som vi er i fuld gang med at fylde ud i forhold til, hvad prædikatet naturpark skal betyde for vores lille samfund, for turister og for skoleklasser, der besøger Christiansø. Vi har både en unik natur og kulturhistorie i Naturpark Christiansø, og den glæder jeg mig til at dele med gæsterne i naturparken, når sæsonen for alvor går i gang i påskeferien, fortæller hun.

Indtil det sker, nyder Nina Bonnén Mourier roen med edderfuglene, sælerne og køkkenhaven.

 

43-årige Nina Bonnén Mourier flyttede i efterårets til Christiansø for at blive naturvejleder i Naturpark Christiansø. For hende var det en drøm, og hendes mand blev overbevist under et besøg på øerne i Kristi himmelfartsferien. Privatfoto

 

 

Om Naturpark Christiansø

Godt 1.200 hektar af Danmarks mest unikke natur, heraf mere end 1.100 under vandoverfladen.

Ynglested for fugle, som kun findes få steder i Danmark, og hjemsted for den største bestand af gråsæler i Danmark.

Historisk og kulturelt lægger Naturpark Christiansø land til Danmarks eneste søbefæstning.

Naturpark Christiansø er en af 15 danske naturparker.

Kilde: Friluftsrådet