Nu fortsætter Afdeling Q-filmene – og de kommer til Bornholm

Nu fortsætter Afdeling Q-filmene – og de kommer til Bornholm
Tidende på tur med forfatteren i 2014, da han udgav bogen, som nu filmatiseres på blandt andet Bornholm. Her ved Østerlars Rundkirke. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
NYHED | ABONNENT | 16. AUG 2022 • 11:05
NYHED | ABONNENT
16. AUG 2022 • 11:05

Optagelserne begynder snart til den sjette filmatisering af Jussi Adler-Olsens krimier om Afdeling Q.

 

Den sjette bog om Afdeling Q, "Den grænseløse", bliver snart filmatiseret, oplyser Nordisk Film ifølge Ritzau i en pressemeddelelse.

Historien udspiller sig blandt andet på Bornholm.

De første fire bøger blev filmatiseret af Zentropa, mens Nordisk Film overtog filmrettighederne fra bind fem.

De første fire film blev vel modtaget, mens den første filmatisering af Nordisk Film fik noget mere lunkne ord med på vejen.

Nu fortsætter filmatiseringerne, og den sjette bog skal instruktør Ole Christian Madsen vække til live på lærredet.

– "Den grænseløse" er en tankevækkende og fascinerende thriller om hævn, magt og underkastelse. Men især også om menneskers grænseløshed. Og i en verden i dag, der på så mange måder aldrig har været mere grænseløs, bliver "Den grænseløse" foruroligende nærværende og aktuel, siger Ole Christian Madsen i pressemeddelelsen.

En del af optagelserne vil finde sted på Bornholm, som forfatteren altså har udlagt noget af historien til.

Carl Mørck bliver således ringet op af en bornholmsk kollega og sættes på en 17 år gammel sag om en ung kvinde, der blev fundet dræbt. Drabet, der officielt blev skrinlagt som en trafikulykke, viser sig at kunne forbindes til den lokale politikreds og en hemmelig soldyrkende kult, hvor unge kvindelige disciple i årevis er forsvundet sporløst fra, lyder det om handlingen.

Da Jussi Adler-Olsen i 2014 udgav bogen – i øvrigt i et dansk førsteoplag på astronomiske 230.000 eksemplarer – besøgte han i slutningen af oktober Bornholm og tog Tidende med på en tur rundt til nogle af de steder, hvor den bornholmske del af historien udspiller sig.

Det sker på steder, som han i april 2013 og juni 2014 fandt frem til som en del af sin research. Det er nemlig vigtigt for ham, forklarede han til avisen, at tingene kunne være sket, præcis som de gør i bogen, og derfor prøver han dem af ude i virkeligheden. Hvor lang tid tager det at løbe herfra og dertil?

Rundturen startede ved Østerlars Rundkirke, og undervejs forklarede han om, hvordan han på forhånd havde struktureret seriens 10 bøger, og at han vidste, at én af bøgerne skulle foregå på Bornholm.

– Men ikke hvilken, sagde han.

I løbet af sin research tog han 600 billeder og optog halvanden times video på Bornholm.

– Det er vigtigt med detaljer, forklarede han.

– Bare én detalje en gang imellem fra de steder, historien foregår, kan gøre det.

En wildcat

Sammen med forfatteren bevægede Tidende sig i det knirkende perlegrus ned mod kirkegårdens fjerne ende til der, hvor begravelsen finder sted i bogen.

– Hvor meget kan man se deroppefra, spurgte han og pegede tilbage mod kirken.

– Jeg fik min makker til at holde forskellige ting op, så jeg kunne efterprøve det, fortsatte han og gik hen for at kigge ud over muren, hvor han pegede ud over landskabet.

– Herfra ved jeg, at plottet kan virke. Der er en stikvej derhenne, og hvem kan springe over muren? Stort set alle. Så ved vi, hvad vi skal vide. Derefter skal der foregå en biljagt, og den gennemkører vi også og finder den vej, der virker mest logisk. Vi havner inde ved Lilleborg, og så siger jeg ikke mere.

Jussi Adler-Olsen fortalte endvidere, at han efter researchturen i april 2013 i juni 2014 vendte tilbage og boede i 14 dage sammen med Søren Pilmark i dennes sommerhus på Bornholm, mens han skrev på bogen.

Tidendes tur med Jussi Adler-Olsen sluttede af ved pølsevognen på Store Torv i Rønne, hvor han spiste en wildcat.

– Det lyder nasty, sagde han, inden han satte tænderne i den.

Efter Nordisk Film overtog rettighederne, blev der et skift på skuespilpladserne. Ulrich Thomsen overtog rollen som vicekriminalkommissær Carl Mørck fra Nikolaj Lie Kaas.

Zaki Youssef er makkeren Assad, som hidtil blev spillet af den svenske superstjerne Fares Fares, mens Sofie Torp er sekretæren Rose efter Johanne Louise Schmidt.

"Den grænseløse" er sat til at få premiere den 1. februar 2024.